Sulafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MF Tidesund krysser Sulafjorden mellom Sulesund og Hareid.

Sulafjorden er en fjord (egentlig et sund) i Hareid og Sula kommuner i Møre og Romsdal. Den ligger mellom øya Hareidlandet i sørvest og Sula i nordøst. Fjorden er 9 kilometer lang og 4–5 kilometer bred, og utgjør den ytre delen av Storfjorden. Den har innløp fra Breidsundet i nord, mellom Kvitneset på Hareidlandet og Eltraneset på Sula, og munner ut i sør mellom Hjørungneset i sør og Vindsneset på Sula i nord. Fra Hjørungneset går Vartdalsfjorden mot sørvest, mens Storfjorden fortsetter mot øst og innover i landet.[1] Største dybde er 445 meter, omtrent midt i fjorden.

I 2014 vedtok regjeringen at den framtidige E39 skal gå i bru over Sulafjorden og videre mot Ålesund.[2][3] Strekningen er ikke konkret omtalt i Nasjonal transportplan 2018–2027.

Det er spredt bosetning på nordsida, men det er Hareidsida av fjorden som er tettest befolket. Litt sør for innløpet ligger bygda Brandal, og litt lenger sør tettstedet og kommunesenteret Hareid. Lengst mot sørøst ligger tettstedet Hjørungavåg. Fra Hareid går fylkesvei 61 i ferge over til Sulesund på Sula, og fra Hareid går også Fv35 til Hjørungavåg og Fv37 til Brandal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sulafjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Samferdselsdepartementet (14. april 2014). «Val av trasé for vidare planlegging – gir  raskare framdrift». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 24. juni 2017. 
  3. ^ Rosbach, Marius (14. april 2014). «Solvik-Olsen: – Derfor ble Hafast valgt». smp.no. Besøkt 24. juni 2017.