Sukhumi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
I bakgrunnen kan man se regjeringsbygget i Abkhasia som ble ødelagt under konflikten med Georgia i 1993. Bygningen er fremdeles en ruin.
Satellittbilde av Sukhumi.

Koordinater: 43°01′N 41°00′Ø

Sukhumi (abkhasisk: Аҟəа, Aqwa; georgisk სოხუმი, Sokhumi, russisk Сухуми, Sukhumi) er hovedstaden i Abkhasia, en de facto selvstendig republikk, som internasjonalt blir regnet som en autonom republikk i Georgia. Byen har en lang historie, og ble hardt rammet under den georgisk-abkhasiske konflikten tidlig i 1990-årene. Sukhumi har 81 546 innbyggere (2005).

Sukhumi ligger i en vid bukt på østkysten av Svartehavet og er en havnby, et knutepunkt for jernbane og en ferieby. Byen er kjent for strendene, sanatoriumene, mineralkildene og det subtropiske klimaet. Sukhumi har flere små til mellomstore hoteller, som hovedsakelig tar i mot russiske turister. Byen har også botaniske hager opprettet i 1840.

I sovjettiden ble det avlet apekatter her. Fra 1945 til 1954 var elektronfysikklaboratoriet i byen involvert i Sovjetunionens utvikling av atomvåpen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sukhumi – bilder, video eller lyd
AsiastubbDenne Asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.