Stortingsmiddag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stortingsmiddagen er en årlig middag som avholdes på Det kongelige slottet i Oslo for representantene på det norske Stortinget.[1] Kongehuset beskriver middagen som det «fysiske møtet mellom Kongen og folkets valgte representanter på kongelig grunn».[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Kong Haakon VII var den første norske monarken som inviterte stortingsrepresentantene til middag på Slottet; det skjedde i 1906.[2] Stortingsmiddagen har vært avholdt årlig siden 1906, unntatt i 2020 da landet var nedstengt under koronapandemien, krigsårene under 2. verdenskrig samt ved vedlikeholdsarbeider[1]. I 1906 var det tre kvinner til stede, medregnet dronning Maud.[2].

Innhold[rediger | rediger kilde]

Stortingsmiddagen har endret seg i form på ulike måter. En av endringene gjelder menyen; mens man tidligere stort sett fikk servert mat fra det franske kjøkken, har det blitt sedvane at det serveres mat basert på norske råvarer. Høydepunktene under middagen er kongens tale, og svartalen fra stortingspresidenten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Middag på Slottet». Stortinget (norsk). 27. oktober 2021. Besøkt 14. september 2022. 
  2. ^ a b c «Stortingsmiddagen: Tradisjon og forandring». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 14. september 2022. «Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av Kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden. Middagen har vært avholdt alle år siden – kun med unntak av årene under 2. Verdenskrig, når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig og i 2020, da koronapandemien satte en stopper for samværet.»