Spinning Jenny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Modell av den automatiske spinnemaskinen «Spinng Jenny» utstilt på historisk museum i Wuppertal i Tyskland

Spinning Jenny var den første spinnemaskinen som kunne brukes industrielt. Den ble funnet opp i 1764 av veveren og snekkeren James Hargreaves som bodde i Lancashire nær Manchester. Spinning Jenny var en av de viktigste oppfinnelsene i den industrielle revolusjonen, og hjalp tekstilindustrien å vokse.

Oppfinnelsen[rediger | rediger kilde]

Den vanligste historien bak oppfinnelsen av spinnemaskinen er at Hargreaves datter eller kone, med navnet Jenny, veltet sin egen rokk. Denne funksjonerte videre selv om spindelen nå sto loddrett. Hargreaves fastslo at det ikke fantes noen grunn til at spindelen måtte være vannrett, og han plasserte nå flere loddrette spindler ved siden av hverandre i en rekke. I hans første modell skal han ha brukt åtte spindler ved siden av hverandre. I senere spinnemaskiner etter samme prinsipp skal det ha befunnet seg opp mot 120 spindler. Hargreaves skal ha forsøkt å ta patent på en utgave med 16 spindler i 1770,[1] da andre hadde solgt lignende maskiner. Hargreaves forsøkte å forhandle frem en avtale med de konkurrerende produsentene, for å unngå rettssak. De ble enige om en sum på 4000 £, men avtalen falt igjennom da det viste seg at Hargreaves ikke fikk patentsøknaden godkjent, da han allerede hadde produsert og solgt flere eksemplarer.

Det blir ofte hevdet at Spinning Jennys navn henger sammen med denne historien.[2] Imidlertid viser kirkebøkene at Hargreaves hadde flere døtre, men ingen av dem, og heller ikke hans kone, het Jenny.[3] En annen teori er at ordet engine på folkemunne etterhvert hadde blitt Jenny.

Hargreaves oppfinnelse effektiviserte tekstilindustrien betraktelig, og reduserte dermed behovet for arbeidskraft. dette var ikke populært blant arbeiderne og førte blant annet til at en gruppe spinnere brøt seg inn i Hargreaves verksted i 1768, og ødela maskinene hans. Maskinen ble likevel raskt populær, og i 1790 anslås det at det fantes rundt 20 000[4] eksemplarer i England. Denne oppfinnelsen var med på å starte den industrielle revolusjonen i England, da den banet vei for andre, og enda mer effektive maskiner i spinne og veveindustrien. Spinning Jenny regnes derfor som ett av de første skrittene fra håndarbeid til tekstilindustri.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://inventors.about.com/library/inventors/blspinningjenny.htm lest 21.3.2011
  2. ^ Britannica Online Encyclopedia
  3. ^ Nick Harling (17. mai 2009). James Hargreaves 1720-1778. Cotton Town. Besøkt 13. januar 2011.
  4. ^ http://www.snl.no/spinning_jenny lest 23.3.2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

How it works