Spelemann på taket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Spelemann på taket (engelsk: Fiddler on the Roof) er en av de mest kjente scene- og filmmusikaler, med musikk av Jerry Bock. Den hadde première på Broadway 22. september 1964. Den norske gjendiktningen var gjort av Hartvig Kiran.

Historien er basert på Tevye og hans døtre eller Melkemannen Tevye av den russisk-jødiske forfatteren Sholem Aleichem el. Sjolom-Alejkhem (oppr. Sholem Naumovich Rabinovich) som ble utgitt posthumt i 1949. Denne boken er den mest kjente folkelivsskildring fra den jødiske fromhetsretning chassidismen.

Musikalen er satt opp flere ganger i Norge. Den nationale scene i Bergen var først ute i 1967. Før Det norske teatret fulgte opp i 1968 med sin oppsetning under musikalsk ledelse av Egil Monn-Iversen og Kai Angel Næsteby, med Lasse Kolstad og Sølvi Wang. Det norske teatrets oppsetning ble en så stor suksess at forestillingen ble satt opp med de samme hovedrolleinnehaverne i 1987.

Den var også satt opp på Den Nationale Scene i Bergen i 1998, med Helge Jordal i hovedrollen. Samme år ble den også satt opp på Trøndelag Teater med Ola B. Johannesen/ Yngvar Fernley i hovedrollen. Senere har den blitt satt opp blant annet på Oslo Nye Teater i 2007 (med blant andre Dennis Storhøi og Alexander Rybak), Agder Teater i 2010 og Stord Vidaregåande Skule i 2011.

I tillegg er stykket også blitt satt opp på Bergen Kristne Grunnskole. Senest i 2015, med Thomas Bondevik i hovedrollen.