Soupe identitaire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soupe identitaire («identitetssuppe»), eller soupe gauloise («gallisk suppe»), er ei suppe basert på svinekjøtt som blei delt ut til fattige i de franskspråklige delene av Europa. Suppa skapte kontroverser i Frankrike og i Belgia, og blei gjenstand for flere runder i rettsvesenet.

Suppa blei delt ut av den frivillige organisasjonen Solidarité des Français, ei gruppe med sterke band til den høyreradikale organisasjonen Bloc Identitaire. Suppeutdelinga begynte i 2003, og var opprinnelig basert i Paris. Seinere spredte det seg til andre franske byer som Strasbourg og Nice, samt til Belgia. De fleste stedene var også et lite glass vin og litt ost eller en dessert inkludert, men for å få disse tinga måtte mottageren også spise suppa.

Muslimske pressgrupper og venstreorienterte antirasistiske organisasjoner som Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples begynte snart å motarbeide suppeutdelinga, og politiet i Paris og Strassbourg stengte derfor suppekjøkkena. Begrunnelsen var at suppa skal ha vært rasistisk, siden muslimer og jøder velger å ikke spise svin.

Gruppa som sto bak utdelinga mente at svinesuppe hadde lange tradisjoner i Frankrike, og at de delte ut suppe til alle som ville ha. De avviste derfor alle påstander om rasisme, og gikk rettens vei for å få lov til å dele ut suppa. I første rettsinstans vant gruppa, og suppeutdelinga fikk fortsette. Det franske innenriksdepartementet anka imidlertid saka, og i Conseil d'Etat blei dommen omgjort. Den sosialistiske ordføreren i Paris, Bertrand Delanoë, var glad for avgjørelsen, og mente svinesuppe var "diskriminerende". Lignende uttalelser kom fra Strasbourg-ordfører Fabienne Keller, som mente utdelinga hadde rasemessige undertoner.

Solidarité des Français har ikke akseptert dommen, og har signalisert at de vil ta den videre til Den europeiske menneskerettsdomstolen. Odile Bonnivard, talsperson for gruppa, uttalte at det var en lei tendens i Frankrike til å prioritere utenforståendes behov framfor behovene til franskmenn med hennes egen kultur. Suppeutdelerne har fått støtte fra Front nationals Bruno Gollnisch. Gollnisch mener at folk må få lov til å hjelpe dem de selv vil, og karakteriserer forbudet som avslørende for myndighetenes fremmedgjøring fra det franske folk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]