Smal fotblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smal fotblomsterflue
Nomenklatur
Platycheirus angustatus
(Zetterstedt, 1843)
Populærnavn
smal fotblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika
vanlig i hele Norge unntatt i Finnmark.

Smal fotblomsterflue (Platycheirus angustatus) er en liten, slank flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er vanlig over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (6-8 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Kroppen er helt blankt svart bortsett fra tre par gule flekker på bakkroppen. Hannens bein: For- og mellombeina er gule, baklårene svarte med gul spiss, bakleggene gule med et bredt svart område på midten, bakføttene svarte. Forlåret har en rekke av kraftige børster i den indre delen på baksiden, disse har en knekk litt utenfor midten, den ytre delen mye tynnere enn den indre. Forleggen er jevnt utvidet, gul med en svart lengdestripe i den ytre delen, ytterst litt bredere enn de brede fotleddene. Det første leddet av bakfoten er kraftig, omtrent like tykt som leggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes særlig på fuktige enger i fjellet, men kan også finnes i hager. Larvene lever av bladlus. Flygetiden varer fra mai til september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mye av den palearktiske sone og i Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet, muligens bortsett fra høyfjellet og mesteparten av Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]