Fotblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fotblomsterfluer
Nomenklatur
Platycheirus
Lepeletier & Audinet-Serville, 1828
Populærnavn
fotblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: ca. 170 arter er beskrevet, vel 50 i Europa, 39 funnet i Norge
Habitat: Larvene lever av bladlus på planter. Voksne fluer treffes oftest på fuktige steder
Utbredelse: de fleste i den palearktiske sone og Nord-Amerika, men også noen i Sør-Amerika, Sørøst-Asia og Australia
Inndelt i

Fotblomsterfluer (slekten Platycheirus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Gruppen er meget artsrik og omfatter rundt 170 beskrevne arter, nye oppdages stadig, av disse er 39 til nå funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gul fotblomsterflue, hann- Foto: James Lindsey

Små til middelsstore (5–11 mm), slanke blomsterfluer, svarte (inkludert ansiktet), blanke med mer eller mindre omfattende lyse støvflekker, vanligvis med gule eller sølvfargede flekker på bakkroppen, noen ganger helt svarte (melanistiske). Som vanlig hos blomsterfluer møtes fasettøynene midt i pannen (holoptiske) hos hannene, mens de er helt adskilte (dichoptiske) hos hunnene. De skiller seg fra den nærtbeslektede slekten Melanostoma på at forbeina nesten alltid har en eller annen form for modifikasjon, ved at leggen er utvidet i den ytterste delen, og/eller at fotleddene er mer eller mindre kraftig utvidete. Frambeina har ofte påfallende, lange hår som kan være krøllede, og ordnet på uliike måter. Bakbeina har ofte et oppsvulmet første fotledd. Artene bestemmes ofte lettest på formen på hannens frambein. Vingene er glassklare eller litt brunlige. Larvene er litt gjennomsiktig grønne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fotblomsterfluer treffes særlig på fuktige steder som fuktenger, myrer og kjerr. De holder seg mest lavt i vegetasjonen og gjør ikke mye av seg til tross for at de kan være svært tallrike. Som hos de aller fleste Syrphinae lever larvene av bladlus. Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne artsrike slekten er vidt utbredt, men det største artsmangfoldet finnes i de nordlige områdene. Særlig synes det å være mange arter i Sibir. Det er kjent ca. 90 arter fra den palearktiske sone, 50 fra Nord-Amerika (en del er holarktiske og finnes i begge disse områdene), videre 13 arter i Sør-Amerika, én art i Sørøst-Asia og 13 i Australia.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Rød fotblomsterflue er lett å kjenne igjen på fargen, ingen andre norske arter er farget slik. Foto: James Lindsey

De norske navnene er oversatt fra svenske navn, de er ikke på den offisielle norske navnelisten.

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]