Slaget ved Custoza (1866)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Custoza
Konflikt: Den tredje italienske frigjøringskrig

Fra slaget ved Custoza
Dato24. juni 1866
StedCustoza utenfor Verona, Kongedømmet Lombardia-Venetia
45°22′N 10°47′Ø
ResultatØsterriksk seier
Stridende parter
Italias flagg Kongedømmet ItaliaHabsburg Keiserdømmet Østerrike
Kommandanter og ledere
Italias flagg Alfonso La Marmora
Italias flagg Enrico Cialdini
Habsburg Albrecht av Østerrike
Styrker
120 000[1]750 000
Tap
Totalt 8 147:
720 døde
3 112 sårede
4 315 krigsfanger
Totalt 5 650:
960 døde
3 690 sårede
1 000 krigsfanger

Slaget ved Custoza ble utkjempet 24. juni 1866 mellom kongedømmet Italia og keiserdømmet Østerrike som en del av den tredje italienske frigjøringskrig.

Krigen ble utkjempet i skyggen av den østerriksk-prøyssiske krig og slaget kom på kamphandlingenes andre dag. De italienske styrkene under La Marmora hadde rykket inn i de østerrikske områdene i Italia og inntok Mantova og Peschiera del Garda, men ble slått den følgende dagen i dette slaget. De italienske styrkene var uorganiserte, demoraliserte og svakt ledet.[2] Under slaget ble de gjentatte italienske angrepene slått tilbake og brutt av kraftige støte fra det østerrikske kavaleriet.[2]

Cialdini iverksatte imidlertid ikke større offensive operasjoner i innledningen av krigen, og mislyktes i sitt forsøk på å beleire den østerrikske befestningen i Borgoforte, sør for Po, men måtte trekke seg tilbake etter dette nederlaget.

Etter det italienske nederlaget fryktet de en østerriksk motoffensiv. Østerrike forsøkte å utnytte situasjonen ved å angripe Valtellina og Val Camonica, men takket være presset fra de prøyssiske styrkene mot Østerrike på de andre frontavsnittene, var det vanskelig for Østerrike å utnytte situasjonen, særlig etter det østerrikske nederlaget i slaget ved Königgrätz 3. juli. Dette førte til at østerrikerne måtte flytte en av sine tre hærer i Italia tilbake til Wien, og konsentrere sitt forsvar til Trentino og Isonzo.

Maleriet «Il Quadrato di Villafranca» av Giovanni Fattori viser en scene fra slaget ved Custoza.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]