Slaget ved Bukow (1565)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget ved Bukow
Konflikt: Den nordiske syvårskrigen
Dato4. juni 1565
StedBukow ved utløpet fra Mecklenburgbukten mellom Fehmarn og Wismar
ResultatTaktisk sett uavgjort, strategisk sett svensk seier
Stridende parter
Sveriges flagg SverigeDanmarks flagg Danmark-Norge
Lübecks flagg Lübeck
Kommandanter og ledere
Sveriges flagg Klaes HornDanmarks flagg Herluf Trolle
Lübecks flagg Friedrich Knebel
Styrker
Sveriges flagg 48 skip
1 638 kanoner
8 000 mann
Danmarks flagg 28 skip
Lübecks flagg 11 skip
Tap
Ukjent, ikke liteAdmiral Trolle dødelig såret
Et tap sagt på 700 døde og sårede

Slaget ved Bukow den 4. juni 1565 mellom den svenske krigsflåten på 48 skip og den allierte krigsflåten på 39 skip under den nordiske syvårskrigen fant sted utenfor Mecklenburgbukten på den nordtyske kysten.

Den svenske admiralen, Klaes Horn, hadde kommet overraskende på de allierte ved å dra ut svært tidlig i det nye året med en stor armada med en hittil usett ildkraft og over åtte tusen mann ombord. Etter å ha utslettet blokadestyrken ved Bornholm og Rügen, dro Horn til Øresund og lå der uforstyrret til allmenn bestyrtelse for de allierte i tre dager. Så snart vinden snudde, dro Horn sørover for å sikre overgangen for transportflåter fra de nordtyske havnene til Sverige. To dager senere fulgte den danske admiralen Trolle ombord på «Jægermester» etter svenskene fra København. Fire dager senere fant de allierte svenskene utenfor Bukow, og det kom til et voldsomt sjøslag. Flaggskipet «Jægermester» gikk umiddelbart til angrep med seks andre skip uten at resten av flåten kom med, og svenskene klarte å holde stand. Taktisk sett ble det uavgjort ettersom ingen av partene vant noe av betydning, men de allierte var tvunget til å overlate herredømmet over havet til svenskene.

Den tapre og populære admiral Herluf Trolle hadde blitt alvorlig skadet, og skulle senere, den 25. juni, dø av sårene. Hans død ble et meget hardt slag mot moralen ombord på den allierte flåten som kom under kommando av Otto Rud. Den 3. juli dro de allierte til sjøs på nytt for å søke et oppgjør om herredømmet over Østersjøen.