Skånevikfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skånevikfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Skånevikfjorden
59°43′36″N 5°47′48″Ø

Skånevikfjorden er en del av Hardangerfjorden i Kvinnherad og Etne kommuner i Hordaland. Det meste av fjorden ligger på sørøstsida av Halsnøya og nord for Skånevik.[1]

Fjorden er en fortsettelse av Bjoafjorden og Melen i vest, og herfra går den 15 kilometer nordøstover til den deler seg i Matrefjorden og Åkrafjorden. Medregnet Åkrafjorden er fjordsystemet 46 kilometer langt.

Det vestlige innløpet til fjorden ligger mellom Melsneset på Borgundøya i nordvest og Kjølbergneset i sørøst. Området fra Kjølbergneset og nordøstover kalles Skånevikstranda. Litt lenger øst ligger tettstedet Skånevik som fjorden er oppkalt etter. Herfra går det ferge over fjorden til Utåker og til Matre. Nord for Skånevik strekker Vannes seg nordover i fjorden. På østsida av Vannes ligger innløpet til Åkrafjorden.

Mellom Halsnøya og fastlandet går Høylandssundet nordvestover til Husnesfjorden på nordsida av Halsnøya. Øst for dette sundet og litt inn i fjorden ligger Utåker på og like øst for Utåker ligger innløpet til Matrefjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skånevikfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk