Siste trikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siste trikk
orig. Le Dernier Métro
Generell informasjon
Sjangerdrama-tragedie
Utgivelsesår1980
Prod.landFrankrike
Lengde131 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiFrançois Truffaut
ProdusentFrançois Truffaut
ManusforfatterJean Aurel, Suzanne Schiffman, François Truffaut
MusikkGeorges Delerue
SjeffotografWilliam Lubtchansky
Foran kamera
MedvirkendeCatherine Deneuve
Gérard Depardieu
Jean Poiret
Heinz Bennent
Andréa Ferréol
Eksterne lenker

Siste trikk[1] (fransk originaltittel Le Dernier Métro) er en fransk film fra 1980, regissert av François Truffaut med Catherine Deneuve og Gérard Depardieu i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

På vei for å starte øvingene på Théâtre Montmartre, hvor han har blitt ansatt som mannlig hovedrolle for en ny produksjon, blir unge Bernard Granger gjentatte ganger avvist av en kvinne han forsøker å plukke opp på gaten. Når han kommer frem til teateret, viser det seg at kvinnen er produksjonsdesigner Arlette, som er lesbisk. Bernard møter også den tidligere stjernen Marion, som både er eier av teatret og skal spille den kvinnelige hovedrollen i oppsetningen.

Marions jødiske ektemann, Lucas, er direktøren for teatret som antas å ha forlatt Paris som følge av andre verdenskrig og nazistenes forfølgelse av jøder. Men de holder fremdeles til i en kjeller. Den første kvelden de skal holde en oppsetning ved teateret er det fullt hus, men en av avis-anmeldelser neste morgen er grusomt fiendtlig reportasje om oppsetningen.

Forfatteren av stykket, Daxiat, en anti-semitt, håper å fjerne Marion og ta over kontroll på teateret hennes. En natt begynner to Gestapo-agenter å søke gjennom teatret, og Marion henvender seg til Bernard i desperasjon for å få akutt hjelp til å skjule Lucas og hans teater-effekter.

Rollelste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Siste trikk' på filmweb.no» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]