Sipalki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sipalki, Sipalkido eller Si Pal Ki er en mindre kjent koreansk kampkunst som trolig har sine røtter fra over 4300 år gammel mongolsk krigføring. Kampkunstens prinsipp går ut på å uskadeliggjøre fienden kjappest mulig ved å bruke minimalt med energi. Bakgrunnen til dette er overlevelse. Si (10) Pal (8) Ki (teknikker) betyr "De 18 teknikker", av disse er 15 med våpen og 3 uten. Dagens trening fokuserer mest på teknikkene uten våpen og selvforsvar.

Historie[rediger | rediger kilde]

For over 4000 år siden reiste to store mongolske stammer i to forskjellige retninger i Asia. Den ene reiste nordover og den andre reiste mot sør.

En av disse stammene (kalt «Ural Altai»), okkuperte en halvøy som i dag er kjent som Korea. Denne krigerske stammen hadde meg seg forskjellige kampteknikker som innholdt flere teknikker med og uten våpen. Disse teknikkene ble grunnlaget for Sipalki.

Inntil år 1552 besto Sipalki av 56 teknikker. I det samme året bestemte den koreanske keiseren at teknikkene skulle begrenses til 18, derav navnet Sipalki. Som betyr de 18 teknikker. Det opprinnelige navnet var «Soo Baek Gi» eller «Sib Fal Gi». Navnet ble endret på 70-tallet etter at Grandmaster Soo Nam Yoo flyttet fra Korea til Argentina. Det ble endret til uttalemåten, Grandmaster Yoo gjorde dette fordi både argentinsk media og utøvere hadde problemer med å stave det riktig.

I 1908 ble Korea invadert av Japan, da ble alle former for kampsport/kanpkunst forbudt inntil 1945. Det ble også forbudt i tidsrommet 1950-53, da Nord-Korea var i krig mot Sør-Korea. Dermed ble kampteknikkene bevart hemmelig. De ble trent i familiedynastier, fra far til sønn i flere generasjoner. Da kampsport ble tillat igjen var det en familie som hadde klart å bevare de 18 teknikker, dette var Yoo-familien.

På tidlig 70-tallet flyttet nåværende Grandmaster Soo Nam Yoo til Argentina, han startet treninger der og det ble veldig raskt populært. I dag er Sipalki størst i Sør-Amerika og Korea.

Sipalki kom til Norge på 90-tallet med Master Hugo Garcia (6-dan), som er en av Soo Nam Yoo sine elever. I Norge i dag er det en klubb i Oslo og en i Krogstadelva (i nærheten av Drammen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]