Siederia rupicolella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siederia rupicolella
Nomenklatur
Siederia rupicolella
(Sauter, 1954)
Hører til
Naryciinae, sekkspinnere, Ditrysia, Eulepidoptera,
sommerfugler
Økologi
Habitat: klipper i skog
Utbredelse: Europa

Siederia rupicolella er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Den er funnet på Østlandet i Norge, men finnes sannsynligvis også lenger nord. Hunnen er larvelignende, mens hannen ser ut mer som en vanlig sommerfugl.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en liten til middelsstor (vingespenn 11-16 millimeter), spinkel, lysgrå sekkspinner. Antennene er trådformede og omtrent halvparten så lange som forvingene. Hodet og kroppen er gråbrune. Forvingen er lysgrå med svakt antydet nettmønster. Bakvingen er gråhvit. Vingene er kledt med temmelig smale skjell, tydelig smalere enn hos den beslektede arten Siederia listerella. Hunnen er 3–5 mm lang, mørkbrun, fet og larvelignende, men med forholdsvis godt utviklede antenner og bein. Fasettøynene er ganske små. Larven omgir seg med en 6–8 mm lang, sigarformet larvesekk som har et avrundet trekantet tverrsnitt og er kledt med sandkorn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever helst i litt åpen skog med klippeblokker eller store steiner. Larven lever mest av moser som vokser på trestammer og steiner, og utviklingen tar ett år (kanskje to år lengst i nord). De voksne sommerfuglene er aktive mellom april og juli, senere jo lenger nord, mest rundt morgengry.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten ser ut til å ha en ganske begrenset utbredelse og er kjent fra Norden, Baltikum, Tyskland og Sveits. I Norge er den funnet på noen få steder på Østlandet og i Trøndelag.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 525-526. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]