Santería

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Santeria»)

Santería er en synkretistisk religion som oppsto som en blanding av kristendom (katolisisme) og afrikansk gudetro, særlig fra jorubareligion i Nigeria. Religionen ble skapt eller heller "tilpasset" katolisismen av slaver fra en rekke stammer og land i Afrika.

Santeria oppsto på Cuba men finnes i beslektede former på Haiti (Voodoo), i Brasil (Candomble) og i USA blant annet i Florida og Los Angeles, særlig blant karibiske innvandrere. De har, i tillegg til mere oppbyggelige ritualer, også innslag av sort magi, slik som å kaste forbannelse over fiender. Det finnes forskjellig former for utøvelse av santeria. Å bruke den til egen vinning anses som lite klokt da slike ting sies å vende mot den som kaster forbannelsen ettersom tiden går. De mest ekstreme utøverne av en beslektet religion finner man antagelig blant paleros.

Den haitianske slektning av santeria, Voodoo, har vært et yndet tema i amerikanske skrekkfilmer der såkalte zombies er mennesker som har vært utsatt for et spesielt avstraffingsrituale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]