Rune Nylund Larsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rune Nylund Larsen
Født8. juni 1970Rediger på Wikidata (53 år)
Stokke
BeskjeftigelseForfatter, fotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Rune Nylund Larsen (født 8. juni 1970 i Stokke i Vestfold) er en norsk fotograf og fagbokforfatter, bosatt i Søndeled i Risør kommune. Han er mest kjent som marinefotograf og har også drevet bokforlaget Fryd forlag.

Nylund Larsen har illustrert og utgitt en rekke lokale bøker, blant annet en serie om de sørlandske byer.[1] I 2011 ga han ut boka Over Oslo, ei bok som viser Oslo sett fra fugleperspektiv fra mer enn 200 timer i helikopter, og som gir et bilde av hvordan Oslo så ut på dette tidspunktet.[2] I 2006 utga han en boka Fyrtårn – kystens katedraler, ei bok med fotografier av 45 fyrtårn lang norskekysten. Fotografiene av fyrtårnene førte ham også til Frankrike i 2012, der han deltok på en utstilling i Brest med av 17 av sine fyrtårnbilder. Nylund Larsen var festivalutstiller under Risør Trebåtfestival i 2012, der temaet for utstillingen var «seil».[3] Under åpningstalen til utstillingen sa ordfører Per Kr. Lunde blant annet:

I Runes motiver ligger en overordnet respekt og beundring for kystkulturens storhet og viktige betydning for landet vårt. På fine sommerdager oppfattes ofte kysten som ren idyll, i alle fall her sør. Men Rune gir oss, ofte ved hjelp av detaljer, innsikt i et større drama. Et storseil kan gi oss tanker om hjemlengsel, eventyrlyst og rikdom. En rusten mutter på et værhardt fyrtårn sier noe om et fast punkt i en kamp på liv og død. Og et slitent skrog forteller om hardt arbeid og kamp for føda. Alt dette er en svært viktig del av vår historie og det er viktig at norske fotografer formidler denne historien.

I februar 2013 ble det vist en utstilling med Rune Nylund Larsen og Ketil Olav Sands fotokunst i Risør kunstpark.[4] Han har utsmykket møterommene til Fiskeri- og kystdepartementet og laget en stor permanent utstilling for Kystverkets etatsmuseum. Rune Nylund Larsen er også initiativtaker til Risør internasjonale fotofestival, hvor han har vært daglig leder.[5]

I 2011 mottok Rune Nylund Larsen stipend fra Det faglitterære fond.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ingrid Anthonsen: «Det skjuler seg mye i Aust-Agders dype skoger» i Fædrelandsvennen, 24. november 2010, s. 14
  2. ^ Christina Tveit: «Høster lovord om Oslo-bok» i Aust Agder Blad, 19. november 2011
  3. ^ «Maritim fotokunst», i Aust Agder Blad, 15. februar 2012.
  4. ^ Christina Tveit: «Fyller parken med foto» i Aust Agder Blad, 24. januar 2013
  5. ^ Anne Kathrine Tveide: «Foto-scoop» i Aust Agder Blad, 3. mai 2009
  6. ^ Anette Os: «55 millioner til sakprosa» i Fædrelandsvennen, 9. mars 2011, s. 13