Rudolf Muus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rudolf Muus
Født19. feb. 1862Rediger på Wikidata
Død9. nov. 1935Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Rudolf Wilhelm Muus (født 19. februar 1862 på Aasen gård ved Grefsen[1], død 9. november 1935 i Oslo[2]) var en norsk forfatter som skrev store mengder folkelige og spennende underholdningsbøker.

Muus var i sin tid kanskje Norges mest solgte og leste forfatter, selv om hans samlede produksjon er vanskelig å beregne sikkert. Han opererte med flere titalls pseudonymer, blant andre «Julius» og «Rollo». Nøyaktige salgstall vanskeliggjøres dessuten av at han ble publisert av en rekke tildels obskure forlag. At han solgte i milliontall er imidlertid hevet over tvil. Flere av bøkene solgte dessuten svært godt som oversatte piratutgaver i andre land.

Det antas at Muus skrev om lag 50 romaner, mange av disse svært lange. Dette var gjerne triviallitterære detektivromaner, med skumle forfølgelsesscener og en dose lett romantikk som faste ingredienser. Mange av fortellingene har sin handling lagt til datidens Kristiania. I tillegg skrev han flere hundre kortere bøker og populære hefter, både romaner, historiske fortellinger, skuespill, viser og dikt,

I Muus fortellinger kommer gjerne skurkene fra lavere sosiale lag, mens heltene representeres av personer fra overklassen. Likevel vektlegger John Korsell i en artikkel i Arbeidermagasinet for alle at «det nye og verdifulle ved Rudolf Muus' fortellinger er at det åndet sosial medfølelse med de små i samfunnet gjennom dem».[3]

Av hans titler kan nevnes Dronningen i Vaterland, Abelones 100 eventyr (1895), Akerselvens kolonier, Ilddronningen (1892), Maggi West eller Solgt som hvid Slavinde og Loelvens datter eller Amanda Fritjofsens Hævn.

I mange av Muus' fortellinger skildres tidens Kristiania-miljøer på en autentisk måte. Av kulturhistorisk interesse er Gamle Kristiania-minder fra 1923 og Dikterliv i gamle Kristiania fra 1932.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Folkeskribenten Rudolf Muus og hans forleggere s. 12
  2. ^ Folkeskribenten Rudolf Muus og hans forleggere s. 98
  3. ^ Sitert i Folkeskribenten Rudolf Muus og hans forleggere s. 108

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]