John Korsell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Korsell
Født4. aug. 1893Rediger på Wikidata
Død24. des. 1972Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

John Korsell (født 4. august 1893 i Kristiania, død 24. desember 1972) var en norsk populærforfatter. Hans foreldre var svenske innvandrere og faren var skredder. Korsell skrev under psevdonymene John Stark, Ørnulf Bjerke, Styrk Vangen, Omar Storm. Til sin første Knut Gribb-fortelling anvendte han psevdonymet John Louis.

Han hadde ingen utdannelse ut over folkeskolen. I 1911 reiste han til Vestlandet som agent for en dampvattfabrikk, og ble værende der i syv år. Han ble en kjempende sosialist. I 1915 ble han avskjediget fra Cyaniden i Odda, ettersom han organiserte arbeiderne der. Deretter arbeidet han som anleggsarbeider. Korsell skrev blant annet en bok om rallare. Etter å ha arbeidet noen år som forsikringsinspektør for Brage og som fullmektig hos sin byfogdbror i Ålesund, bosatte han seg på Torshov i 1930.

Han ble annonseakvisitør for Kooperatøren og forskjellige fagforeningsblader. Det var i disse tidsskriftene han begynte som forfatter. Han solgte dessuten noveller til Arbeidermagasinet, delvis om rallare og by-originaler han kjente fra sin ferd, men også om en detektiv som behandlet kriminalgåter som sjakkproblemer.

Han laget også kryssord og små oppfinnelser, blant annet et system til å rulle sammen tannkremtuber.

Korsell var idérik som få og intrigene ikke sjelden bra konstruert; han kjente til kriminalteknikk og visste hvordan politiet arbeider i virkeligheten, og det gir hans historier en vederheftighet som en savner hos de fleste Gribb-forfattere – hos ham er helten en kriminalbetjent som tar trikken og arbeider grundig og traust, slik hans kolleger på nr. 19 faktisk gjorde.[1]

Korsells siste fortelling om Knut Gribb kom i 1956.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordberg, Nils: Døden i kiosken. Knut Gribb og andre heftedetektiver