Royal National Lifeboat Institution

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
RNLB Bryan and Gordon.

Royal National Lifeboat Institution (RNLI) er en veldedig organisasjon som arbeider for å redde liv på sjøen utenfor kysten av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland og Irland. RNLI baserer seg på frivillig arbeid.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1824 som National Instiution for the Preservation of Life from Shipwreck, og tok sitt nåværende navn i 1854. Den finansieres gjennom medlemskontingenter, frivillige gaver og legater. Siden grunnleggelsen av RNLI reddet 136 275 liv.

RNLI har livbåter for innenskjærs operasjoner i fem klasser, både gummibåter og stivskrogede oppblåsbare båter, med en fart på fra 20 til 40 knop. Den har også livbåter for utenskjærs operasjon i all slags vær, også disse i fem klasser. Flåten består (pr. 2004 av 323 båter stasjonert på 231 redningsstasjoner fordelt rundt kysten av Storbritannia og Irland.

Nødmeldinger i området går til kystvakten, som koordinerer redningsaksjoner, og dersom det er hensiktsmessig kaller inn RNLI. Dersom det er nødvendig med luftstøtte kalles i stedet Royal Navy eller Irish Air Corps inn.

Pr. 2004 hadde RNLI over 200 000 medlemmer og 4600 frivillige redningsarbeidere.

Æresprotokoll[rediger | rediger kilde]

  • 1886 – Det tyske skipet «Mexico» fikk problemer i høy sjø. Redningsbåter fra Southport, St. Annes og Lytham reiste ut. Båtene fra Southport og St. Annes kantret. 27 frivillige fra RNLI omkom. Den tredje båten, fra Lytham, lyktes i å redde de 12 som var ombord på «Mexico».
  • 1899 – Redningsbåten «Lousia» fra Lynmouth ble halt over land i ti timer til Porlock for å komme til unnsetning for et skip i havsnød. De nådde skipet i tide, og sikret mannskapet inntil en slepebåt kom på morgenen.
  • 1981 – Redningsbåten «Solomon Browne» fre Penlee gikk ned under forsøket på å redde mannskapet fra «Union Star». 16 frivillige omkom.

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Royal National Lifeboat Institution – bilder, video eller lyd