Royal Dutch Shell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norske Shells kontorbygg i Pilestredet i Oslo.

Royal Dutch Shell plc er et multinasjonalt oljeselskap med virksomhet i omkring 90 land. Selskapet har sitt hovedkontor i Haag, mens selskapets forretningsadresse er London.

Den norske delen av virksomheten har hovedkontor sitt i Risavika i Tananger, Norge. Royal Dutch Shell-gruppa er et av de fire største oljeselskapene i verden, på linje med BP, Exxon Mobil og Total. Hvis man regner etter inntekter er pr. 2011 Shell verdens største oljeselskap etterfulgt av Exxon Mobil.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt i 1890 av Jean Kessler, sammen med Henri Deterding og Hugo Loudon. Dronning Vilhelmina av Nederland gav selskapet «Royal Dutch» løyve til å lete etter petroleumsressurser.

For bedre å kunne konkurrere mot det amerikanske oljeselskapet Standard Oil, fusjonerte Royal Dutch i 1907 med «The "Shell" Transport and Trading Company». Shell Transport-selskapet hadde hovedkontoret i Storbritannia.

Selskapet utviklet seg til et multinasjonalt selskap, som markedsfører seg under varemerket Shell med logo som viser et kalkskall av fossilet portlandia fra juratiden.

Shell ble etablert i Norge den 14. oktober 1912 under navnet Norsk-Engelsk Mineralolie Aktieselskab (NEMAK).

Typisk bensinstasjon-skilt fra Shell.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Shell (corporation) – bilder, video eller lyd
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.