Rettssikkerhetsprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rettssikkerhetsprisen
UtdelerNorges Juristforbund
Innstiftet2006
NasjonalitetNorge
Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch overrekkes Rettssikkerhetsprisen 2019 av juryleder Jon Wessel-Aas.

Rettssikkerhetsprisen er en pris opprettet av Norges Juristforbund. Prisen gis til en eller flere personer, en institusjon eller en organisasjon som i løpet av foregående år eller over lenger tid har utmerket seg i sitt arbeid eller virke ved å styrke rettssikkerhet og likhet for loven innenfor sitt virkeområde.

Rettssikkerhetsprisen ble første gang utdelt i 2006, til jurist og professor i rettsvitenskap Anders Bratholm[1]. Se komplett liste over prismottakere lenger ned.

Prisen er et diplom og en pengesum som årlig fastsettes av Juristforbundets hovedstyre ifm. budsjettbehandlingen. Prisen deles ut av en representant for juryen på Rettssikkerhetskonferansen eller ved en annen egnet anledning.

Nominasjon og jury[rediger | rediger kilde]

Nominasjonen av kandidater til Rettssikkerhetsprisen er åpen. Invitasjon til nominering kunngjøres gjennom alle Juristforbundets informasjonskanaler og i utvalgte eksterne medier. Ingen kan nominere seg selv. Nominasjonene skal begrunnes. Bare nålevende/eksisterende kandidater kan nomineres.

Juryen for Rettssikkerhetsprisen er uavhengig av Juristforbundets hovedstyre. Juryen består av fem personer som selv velger sin leder for hvert år. Ifølge statuttene bør jurymedlemmene representere juridiske fagmiljøer, justispolitiske miljøer, miljøer som er engasjert i rettssikkerhet/menneskerettigheter og norsk samfunnsliv for øvrig.

Juryen består pr. 2023 av:

Prismottakere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tidligere vinnere av Rettssikkerhetsprisen». Arkivert fra originalen 6. mai 2018. Besøkt 5. mai 2018. 
  2. ^ Fakhra Salimi får enda en pris for innsatsen for minoritetskvinner, Aftenposten
  3. ^ «Rettsikkerhetsprisen 2017». 12. oktober 2017. Besøkt 5. mai 2018. 
  4. ^ Kolsrud, Kjetil (5. september 2018). «Nils Asbjørn Engstad får Rettssikkerhetsprisen 2018». Rett24. Besøkt 29. oktober 2019. 
  5. ^ Kolsrud, Kjetil (4. september 2019). «Rettssikkerhetsprisen til Tor-Aksel Busch». Rett24. Besøkt 29. oktober 2019. 
  6. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]