Rensjösäter Jaktvilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rensjösäter Jaktvilla

Rensjösäter Jaktvilla er en jaktvilla ved Norder Rensjön, ca. 15 kilometer nordøst for Storlien[1] i det vestlige Jämtlands fjeldverden i Åre kommune, Sverige. Villaen ble oppført i årene 1884–90 av friherre Oscar Dickson fra Göteborg,[1] den ble tegnet av den i Göteborg aktive arkitekt Adrian C. Peterson, og kan beskrives som en mindre herregård.[2]

Hovedbygningen er 28 meter lang og 9½ meter bred. I forbindelse til hovedbygningen finnes et anntal avlsbygninger og tjenesteboliger. Rensjösätern er den mest spesielle og storslåtte av jaktvillaerne som ble oppført på slutten av 1800-tallet.[2] Villaen ble levert i monteringsferdige deler av Svartviks sagverk utenfor Sundsvall, som ble eid av Dickson. Delene ble transportert med tog via Mittbanan til Fridhem og ble fraktet deretter med hest gjennom snøen til byggeplassen.

Oscar Dickson tilbrakte noen uker om året i sin jaktvilla for at jakte, fiske og leve et roig selskapsliv, noe som krevede et stort midlertidig ansatt personale. I 1928 ble Rensjösätern solgt til brødrene Nils og Mac Wikström. Rensjösätern, som er en minneverdig bygning, er stadig i privat eie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Rensjösätern» (svensk). Jamtli. Besøkt 21. april 2011. 
  2. ^ a b «Rensjösätern» (svensk). Länsstyrelsen Jämtlands län. Arkivert fra originalen 4. juni 2012. Besøkt 21. april 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]