Qaqortoq kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Qaqortoq

Kart over Qaqortoq

LandGrønlands flagg Grønland
FylkeVestgrønland
Opphørt31. desember 2008
Adm. senterQaqortoq
Areal8 500 km²
Befolkning3 418
Bef.tetthet0,4 innb./km²
Nettsidewww.qaqortoq.gl
Politikk
OrdførerSimon Simonsen (Siumut)
Kart
Qaqortoq kommune
60°24′N 46°06′V

Qaqortoq kommune er en tidligere kommune i Vestgrønland landsdel. Den lå på sydvestkysten av Grønland.

Navn og våpenskjold[rediger | rediger kilde]

Navnet Qaqortoq betyr «Det Hvite». Det danske navnet er Julianehåb. Grunnen til det grønlandske navnet vites ikke, men kan ha med alle fuglene som holdt til der boplassen opprinnelig lå, ved at fuglene lettet når man ankom stedet med båt, og etterlot seg hvit avføring på steinene.[1] En annen mulig kilde til navnet er at Hvalsey kirke, som er fra 1300-tallet, opprinnelig var hvitkalket, og var i sin tid en dominerende bygning i byen.[2]

Det danske navnet har byen etter Dronning Juliane Marie av Danmark og Norge.

Våpenskjoldet får i blått og hvitt. Nederst er et hvitt anker på blå bakgrunn. I forlengelsen av ankeret oppover blir det til en skålvekt, tilsvarende den som Justitia bærer.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Qaqortoq kommune dekker et areal på 8.500 km², hvorav 2.500 km² er isfritt.

Kommunen ligger helt syd på Grønland, noe som gir et mildt klima i grønlandsk målestokk. Den ligger på en breddegrad som ligger rett nord for Bergen.

Saarloq er den sydligste bygda, og med sin beliggenhet på en øy ytterst i fjordsystemet er dette den mest værharde bygda i kommunen. Saarloq ligger ca. 20 km syd for Qaqortoq, kommunens eneste by og administrative sentrum.

Eqalugaarsuit ligger i ly av 4-500 meter høye fjell, inne i fjordsystemet. Fjellene ligger både mot syd og nord, og gir bygda et stabilt og rolig klima. Bygda ligger 12,5 km sydøst for Qaqortoq.

Qassimiut ligger også ut mot havet, men er ikke fullt så værhardt som Saarloq. Denne bygda ligger ca. 60 km vest for Qaqortoq.

Nærheten til havet er med og stabiliserer temperaturene i de havnære bygdene i forhold til Qaqortoq og Eqalugaarsuit, men gir noe mer bedbør. Årlig middeltemperatur for de tre bygdene er ca. -4 til -2°C, med middeltemperaturer i august på +6 til +8°C, og i januar og -8 til -9°C i januar. Årlig nedbørsmengde her er 900-1 000 mm. Av dette kommer ca. 40% i månedene juli-september.

Byer og bygder[rediger | rediger kilde]

Kommunen har én by og tre bygder:

Skoler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Qaqortoq». Nordic Adventure. Besøkt 12.11.2007. [død lenke]
  2. ^ «Byggesjusk fra vikingetiden». Miljøstyrelsen i Danmark. Arkivert fra originalen 7. mars 2016. Besøkt 12.11.2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]