Propyleene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Propylaea»)
Propyleene på Akropolis i Athen.

Propyleene (gresk: Προπύλαια, Propylaea, Propylea eller Propylaia) er en seremoniell portalbygning til helligdommen ParthenonAkropolis i Athen.[1][2]

Ordet propylaea, latin propylaeum, norsk propyleene, er en forening av forstavelsen pro («foran») pluss flertallet av det greske pylon eller pylaion («port», «åpning»), bokstavelig mening det som er foran portene, men ordet har fått betydningen portbygning. Brandenburger Tor i Berlin og Propylaea i München er særskilt kopiert fra den sentrale delen av propyleene i Athen.

Så snart oppføringen av Parthenon i Athen ble sluttført i 433 f.Kr. begynte byggingen av Propyleene. Bygningen ble dog aldri sluttført ettersom arbeidet ble avbrutt av Peloponneskrigen. For den besværlig byggplassen konstruerte arkitekten Mnesikles en sammensatt bygning med to doriske fasader som så ut som kortsidene på et tempel, og forente de med en jonisk søylegang.

Propyleene overlevde intakt gjennom de gresk, romerske og bysantinske periode, men i perioden til det latinske riket fungerte det som palass for familien de la Roche som tok tittelen hertug av Athen fra 1204 til 1311. Det ble under den osmanske okkupasjonen hardt skadet av en eksplosjon fra kruttmagasin i 1656, overskygget av en enda mer bitter ødeleggelse av Parthenon fra en tilsvarende årsak i 1687. En tårn av fransk eller osmansk oppførelse ble reist i den sørlig vingen, men fjernet i 1874.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ioanna Venieri (2012). «Propylaea». Ministry of Culture and Sports. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 12. oktober 2015. 
  2. ^ «Propyleene». Store norske leksikon. Besøkt 12. oktober 2015.