Próspero Penados del Barrio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Próspero Penados del Barrio
Født28. aug. 1925Rediger på Wikidata
Flores
Død13. mai 2005Rediger på Wikidata (79 år)
Guatemala by
BeskjeftigelseKatolsk prest (1951–), katolsk biskop (1966–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedGregoriana
NasjonalitetGuatemala

Próspero Penados del Barrio (født 28. august 1925 i Flores i Petén i Guatemala, død 13. mai 2005 i Guatemala by) var en guatemalansk katolsk prelat som var erkebiskop av Ciudad Guatemala (Guatemala by) fra 1983 til 2001, og var involvert i fredsforhandlingene i løpet av de siste årene av den guatemalanske borgerkrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Próspero Penados og studerte ved Seminario de Santiago de Guatemala og senere ved Seminary of New Orleans i USA for å bli prest. Han ble ordinert til prest den 24. mars 1951 i Roma og fortsatte å studere ved det romerske Gregoriana, og oppnådde en grad i teologi.[1]

Hjelpebiskop i San Marcos[rediger | rediger kilde]

Han vendte tilbake til Guatemala, og ble den 28. juli 1966 utnevnt av pave Paul VI til hjelpebiskop i bispedømmet San Marcos. Han ble bispeviet 19. november samme år av den apostoliske nuntius til landet, erkebiskop Bruno Torpigliani; medkonsekrerende var erkebiskop Mario Casariego y Acevedo C.R.S. av Guatemala, og biskop Celestino Miguel Fernández Pérez O.F.M. av San Marcos.

Biskop av San Marcos[rediger | rediger kilde]

Han var ordinarie biskop av San Marcos fra t. desember 1971 til 1983.[2]

I 1982 ble han valgt til president for Conferencia Episcopal de Guatemala, en oppgave han innehadde til 1986.

Erkebiskop av Guatemala by, prelat av Esquipulas[rediger | rediger kilde]

1. desember 1983 ble Penados utnevnt til den 17. metropolitanerkebiskop av Guatemala City, og til og prelat av Esquipulas, av pave Johannes Paul II. I løpet av sine tjenesteår som den guatemalanske erkebiskop endret Penados den katolske kirks konservative tilnærmin til den politiske scene i landet, som på den tiden gjennomled noen av de vanskeligste årene under borgerkrigen.

Han hadde en nøkkelrolle i fredsforhandlingene ved å fordømme mange menneskerettighetsbrudd under tidligere militærregimer og av den guatemalanske hær, og ved sin støtte til menneskerettighetsaktivisme og ofre for folkemordet på mayaer i Guatemala.[1][3] Han var grunnleggeren av Oficina de Derechos Humanos del Arzobispado de Guatemala (ODHA) - Erkebispedømmets Kontor for menneskelige rettigheter - i 1990.[4]

Penados trakk seg fra sitt erkebiskopale embete i 2000, og ble etterfulgt av Rodolfo Quezada Toruño som erkebiskop.

Han døde 79 år gammel i Guatemala City, og ble gravlagt ved katedralen i Guatemala City.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]