Portefølje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Portefølje, og den engelske formen portfolio, kan ha flere betydninger på norsk, deriblant:

  1. Opprinnelig fransk betegnelse for veske eller mappe til dokumenter og brev, gjerne med lås
  2. Portefølje (økonomi), samling av verdipapirer innen økonomi og finans, for eksempel beholdningen av aksjer i en bank eller andre økonomiske produkter
  3. Portefølje (forsikring), samling forsikringer i et forsikringsselskap
  4. Portefølje (administrasjon), samlebetegnelse på mengden av saker eller oppdrag i et advokatfirma eller ved et liknende kontor, for eksempel forretnings- og kundeporteføljer
  5. Portfolio, en presentasjonssamling eller arbeidsmappe med arbeidsprøver og tidligere arbeider fra grafiske designere, fotografer, illustratører, kunstnere og andre.
  6. En ministers portefølje omfatter de regjeringssakene som denne ministeren har ansvar for. En minister uten portefølje er en minister uten eget fagdepartement, men som likevel deltar i regjeringsdiskusjonene, det vil si en konsultativ statsråd.
  7. En general uten portefølje er en general uten kommandorett.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet portefølje er dannet av de franske ordene porter, som betyr «å bære», og feuille, «ark eller blad», og betegner egentlig «ei veske å bære papirer i». Det franske portefeuille brukes i dag om lommebok.

svensk brukes portfölj først og fremst om en en dokumentmappe eller kontorveske, men også med samme overførte betydning som på norsk og dansk. På engelsk har portfolio liknende betydning, men ordet brukes ofte generelt om en ordnet samling eller presentasjon av dokumenter, bilder og annet.

Disambig.svg

Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Portefølje.