Perama (skip)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Perama var en seilskipstype på østlige del av Egeerhavet langs den anatolianske kysten mot Khíos som mellomtunge fraktfartøyer som eksistert helt inn i 1900-tallet i sjøfartnasjonen Hellas. Skipet med et åpent dekk tradisjonelt var på mellom 50 og 60 engelsk fot i lengde. Stedet for båttypens opprinnelsen er sagt å være øya Syros.

Seilskipet normalt har hatt en lastekapasitet på mellom 50 og 100 tonn og egne rigging kalt «goleta-briki» (brigg-skonnert) med forskjellige seil, men mest vanlig var det to luggerseil eller gaffelseil, og den fremste masten var lavere enn den bakerste masten. I likhet med de mindre caique båtene som gikk under den greske betegnelsen kaiki har denne skipstypen også skarpe ender og utfallende skrogssider som rettet seg opp mot relingen.

Men Peramaen skilte seg ut ved å ha en rett forstevn med stor spring og oppgående hekk mot akterstevnen, dertil beholdte de elegante linjene i skroget uten noe avbrytning. Som andre seilfarkoster uansett størrelse hadde peramaen også skvettganger langs dekket med åpninger nederst av stor størrelse.

Peramaen dominerte Egeerhavet i flere århundrer fram til begynnelsen på 1900-tallet. Første gang en slik betegnelse på et skip dukket opp var like før Konstantinopels fall i 1453, ved dette tidspunktet var den brukt om mindre ferjer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Conway`s History of the ship: The Heyday of Sail- The Merchant Sailing Ship 1680-1830 1995 ISBN 0-85177-644-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]