Penger (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Penger
orig. L'Argent
Generell informasjon
Utgivelsesår1928
Prod.landFrankrike
Lengde195 min.
Språkstum (franske mellomtitler)
Bak kamera
RegiMarcel L'Herbier
ManusforfatterMarcel L'Herbier
Basert påPenger av Émile Zola
SjeffotografJules Krüger
DistributørSociété des Cinéromans
Eksterne lenker

Penger[1] (originaltittel: L'Argent) er et fransk stumfilmdrama fra 1928 regissert av Marcel L'Herbier og basert på Émile Zolas roman av samme navn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Saccard og Gunderman er rivaliserende bank-eiere fra Paris. Saccard ser en mulighet til å redde sin sviktende bank, Banque Universelle, ved å finansiere det transatlantiske flyet til Jacques Hamelin, en banebrytende flyger. Saccard har til hensikt å utnytte sin popularitet for å grunnlegge et prosjekt i Guyane, samt forføre Hamelins kone Line. Når et rykte sirkulerer om at Hamelin har krasjet med flyet sitt, utnytter Saccard de falske rapportene for å manipulere aksjer på Bourse.

Gunderman misliker Saccard og hans metoder, og har i hemmelighet kjøpt aksjer i banken sin, for å bruke som våpen. Baronesse Sandorf, en tidligere elsker av Saccard, fungerer som spion for å hjelpe Gundermans interesser, men også fremme hennes egne planer. Hamelins arbeid i Guyane blir kostbart, og hans sviktende syn hindrer ham i å ha tilstrekkelig kontroll over regnskapet. Når Line oppdager hvordan ektemannens rykte har blitt kompromittert av Saccard, forsøker hun å skyte ham på en fest.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]