Paris Metrolinje 12

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trasé
Inngang til Lamarck Caulaincourt

Metroen i Paris' linje 12 går mellom Porte de la Chapelle og Mairie d'Issy, og ble tatt i bruk i 1910. Lengden er 13,9 km.

Denne linjen var opprinnelig eiet av Compagnie Nord-Sud, med sin direktør Jean-Baptist Berlier, og drevet som linje A frem til 1. januar 1930 da dette firmaet ble overtatt av Compagnie du chemin de fer métropolitain de Paris (CMP) som driver alle de andre metrolinjene i Paris.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Linje 12 er planlagt forlenget mot nord til Proudhon-Gardinoux, begrenset av Saint-Denis (Seine-Saint-Denis) og Aubervilliers. Deretter kommer to nye stasjoner, Pont de Stains og Mairie d'Aubervilliers. Linjen blir ytterligere forlenget frem til Courneuve med overgangsmuligheter til forstadsbanens linje B – tunnelen blir gravet men finansiering for driften av denne, siste biten er ennå ikke klar.[når?]

Materiell[rediger | rediger kilde]

Ved oppstarten i 1910 brukte linjen Sprague-vogner med både pantografer ( 600V) og strømavtagere (-600V). I 1930, ved overtagelsen av CMP, forsvant strømlinjen og pantografene. Men materiellet var fremdeles spesielt for denne linjen, ikke minst fargene – grå-blå og gul-rød i motsetning til grønn og rød.

I 1972 mottar linje 7 nye vogner av typen MF67 og overgir sine tidligere Sprague-vogner til linje 12.

Fra 1978 har linje 12 har brukt vognsett av typen MF67.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Compagnie Nord-Sud brukte en noe annen utforming av stasjonene enn Compagnie du chemin de fer métropolitain de Paris. Veggene er vertikale og ikke buede, og keramikkfliser med eierselskapets navn pryder reklameplakatene.
  • I gulvet på avgangshallen på stasjonen Saint-Lazare var det inntil 2004 en stor mosaikk med navnet Compagnie Nord-Sud

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]