Anholdelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pågripelse)
Gå til: navigasjon, søk

Politiet kan anholde personer når det er tjenestemessig behov for det. En anholdelse er et lite inngripende tvangsmiddel overfor personer, og innebærer en kortere frihetsberøvelse uten å bli bragt inn til polititjenestested. Det kan f.eks. være at politiet krever at tilskuere til en brann skal oppgi personalia (jfr. straffelovens §333), og herunder ikke får lov til å forlate stedet de minuttene dette tar. Eller det kan tenkes at noen blir tatt inn i en politibil inntil situasjonen på et sted er under kontroll, f.eks. har roet seg.

I lovverket er begrepet anholde benyttet i politilovens §7. Da denne loven kom i 1995 var det første gang begrepet ble benyttet i noen lov. Selv om begrepet var nytt i loven så hadde politiet også før dette adgang til å anholde personer. Lovfestingen var altså en kodifisering av allerede gjeldende rett.

Anholdelse er et av de minst inngripende tvangsmidlene mot personer. Neste trinn på skalaen er når politiet velger å innbringe noen i (i hht. politilovens §§8 og 9), dvs transporterer en person inn til et polititjenestested (oftest en politiarrest). Neste skritt igjen er å pågripe (eller i dagligtale: arrestere) noen (jfr. straffeprosesslovens §§171 flgr).


Commons Commons: Category:Arrests – bilder, video eller lyd