Oxefjordens indbyrdes Assuranceselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oxefjordens indbyredes Assuranceselskabs forhandlingsprotokoll. Protokollen befinner seg på Kuben. Foto: Tore Knutsen

Oxefjordens indbyrdes Assuranceselskab var et sjøforsikringsselskap som ble stiftet 7. februar 1806Borøya utenfor Tvedestrand. Stifterne var 24 redere på strekningen fra Lyngør til Arendal.[1] Selskapet tok navnet etter Oksefjorden, som er innløpet til Tvedestrand. De 24 rederne inntegnet ved opprettelsen 29 fartøyer, hvor 11 av dem ble ført av eierne selv. En av de som forsikret skipet sitt i selskapet var Jacob AallNes jernverk.[2] Selskapet regnes som Norges første assuranseforening eller gjensidige forsikringsselskap.[3]

Vedtekter[rediger | rediger kilde]

Ifølge vedtektene skulle medlemmene ved totalforlis ha full erstatning etter antatt takst, med fradrag av eiers egen part. Vet partiell skade skulle halvparten av reparasjonsomkostningene godtgjøres, så fremt de oversteg 1/6 av taksten. Generalforsamlingen skulle imidlertid ha mulighet til å gjennomgå regningene samt oppta forklaringer.

Medlemmene[rediger | rediger kilde]

Foreningens årsmøter ble holdt på Borøya utenfor Tvedestrand. Stedet utgjorde det mest sentrale punkt i distriktet og det var også herfra nærmere halvparten av de første rederne som tegnet seg i selskapet hørte hjemme. Selskapet ble stiftet på et tid da skipsfarten i området var i oppsving. Rederne kom fra Dypvåg, Flosta og Holt. Det som bandt dem sammen var at de ofte reiste i følge, samt hadde felles opplagshavn om vinteren.

Det er usikkert hvem som hadde utkastet til selskapet, men det antas at det var John Christophersen fra Tverrdalsøya. Han var selskapets bokholder og faktiske leder i selskapets levetid.[4]

Kortvarig levetid[rediger | rediger kilde]

Foretaket ble imidlertid kortvarig. For selv om selskapet økte i antall forsikrede skip i løpet av 1807, fra 29 til 41. Så gikk selskapet gikk i oppløsning i 1808. Årsaken var at Danmark-Norge ble en deltakende part i Napoleonskrigene, noe som medførte at lisensfarten til England måtte innstilles. I 1808 var det kun 8 forsikrede skip igjen. Selskapet ble endelig innstilt i 1819.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Oxefjordens indbyrdes Assuranceselskab befinner seg på Kuben i Arendal. Arkivet omfatter en forhandlingsprotokoll med vedtekter og regnskap. Forhandlingsportokollen er skannet og lagt ut på arkivportalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Asbjørn Barlaup (red): Det norske Veritas 1864-1964 - Sikkerhet til sjøs, Det norske Veritas, Oslo, 1964.
  2. ^ Avtrykk fra Aust-Agder, Jacob Aall og gjensidighetstanken, KUBEN, Arendal, 2015
  3. ^ «Harald Espeli: Fortropper for gjensidig skadeforsikring i Norge. 2013» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 1. juli 2016. Besøkt 6. september 2013. 
  4. ^ K. Lorange. Forsikringsvesenets historie i Norge inntill 1814. 1935.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]