Oulipo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Oulipo står for "Ouvroir de littérature potentielle", på norsk blir det cirka: Verksted (eg. systue) for potensiell litteratur. Det et løst forbund av franske forfattere og matematikere som forsøker å skape ny litteratur ved å bruke forskjellig regelverk fra det vanlige når det gjelder oppbygning av setninger. Konseptet ble grunnlagt av Raymond Queneau og François Le Lionnais i 1960. Andre medlemmer omfatter forfattere som Georges Perec og Italo Calvino, diktere som Oskar Pastior eller Jacques Roubaud (også matematiker).

Littérature potentielle defineres som «letingen etter nye strukturer og mønstre som forfattere kan bruke etter eget behag.»

Det forskjellige regelverket er et middel til å sette i gang nye ideer og inspirasjoner. I tillegg til kjente teknikker som palindromer og lipogrammer utviklet gruppen nye arbeidsmåter, som ofte er basert i matematiske modeller som variasjoner over springerbevegelsen i sjakk og permutasjoner.

Historisk[rediger | rediger kilde]

Stiftelsesdagen er 24. november 1960 som en underavdeling av Collège de `Pataphysique. Forberedelsene skjedde allerede i september. Navnet ble først satt til minaire de littérature expérimentale, men en valgte det mere velklingende Ouvroir de Littérature Potentielle, eller OuLiPo etter forslag fra Albert-Marie Schmidt allerede på neste møte.

Det neste tiåret viste foreningen lite igjen i det offentlige rom, selv om medlemmene var aktive hver seg, og, som underkommite rapporterte de til kollegiet med ujevne mellomrom. Tidsskriftet Temps Mêlés ga ut et nummer om dem i 1964 og en belgisk radiostasjon refererte fra et medlemsmøte. Først i 1973 publiserte de en samling representative skrifter: La Littérature Potentielle.


Oulipoiske arbeidsmåter[rediger | rediger kilde]

Variasjoner og permutasjoner[rediger | rediger kilde]

Queneaus Exercices de Style (No. Stiløvingar, Pax 1996) som forteller den samme historien 99 ganger, med hver sin forskjellige stil.

Harry Mathews' Plaisirs Singuliers (No. Enkle gleder, Pax 1996) der han, amerikaner som skriver på fransk beskriver 61 forskjellige situasjoner, i forskjellig stilart, poetisk, utbroderende eller med omskrivinger, lar 61 forskjellige personer (Rase, alder, livsstadier osv.) masturbere.

Queneaus Cent Mille Milliards de Poèmes (Hundre tusen milliarder dikt) er inspirert av barnebøker med oppslissede sider med bilder hvor hodet står på en strimmel, overkroppen på neste nedover osv. Anvendt på poesi, ga han ut en bok med 10 sonetter, en på hver side. Hver side er splittet i fjorten linjer. Forfatteren angir i forordet at det vil ta anslagsvis 200 millioner år å lese alle kombinasjonene.

Den norske dikteren Jan Erik Vold har laget et dikt over ordet Kulturuke der han stokker om på bokstavene i mange variasjoner. Det slutter forøvrig med ordet tull.

Bundet form[rediger | rediger kilde]

Noen av formene:

N+7-metoden:

Erstatt hvert substantiv i en tekst med det syvende substantivet etter det i en ordbok. Resultatet vil variere etter hvilken ordbok som brukes. Samme metode kan brukes for andre ordklasser, og andre oppslagsverk.

Snøball:

Et dikt der hver linje er et enkelt ord, og hver linje en bokstav lengre. Alternativt: langt ord blir kortere

Lipogram

Skrift der en eller flere bokstaver er utelatt.(Den foregående setningen mangler bokstavene:c, g, h, j, m, p, q, w, x, y og z.)

Fangebundet:

Aka: «macao». Man skal ikke bruke bokstaver som stikker opp eller henger ned (- de kan man rømme med), det utelukker altså bruk av b, d, f, g, h, j, k, l, p, q, t og y.


Palindromer (se eget oppslag)

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Grunnleggende medlemmer[rediger | rediger kilde]

Grunnleggerne representerte et vidt spektrum av intellektuelle felter, og omfattet både litterater, universitetsprofessorer, matematikere og patafysikere:

Medlemmer per 2006[rediger | rediger kilde]

Merk at Oulipomedlemmer er medlemmer også etter at der er døde – men er unnskyldt for ikke å stille på medlemsmøter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se ellers[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]