Osman II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Osman II

Osman II (også kjent som Genç Osman, den unge Osman) (arabisk: عثمان الثاني) (født 3. november 1604, død 20. mai 1622Yedikule i Istanbul) var sultan av Det osmanske rike fra 1618 til han ble drept 20. mai 1622.

Osman II var sønn av Sultan Ahmed I (16031617) og hans kone Mâhfirûze Sultan. Han ble Sultan allerede i en alder av 14 år som følge av et statskupp mot hans onkel Mustafa I. Til tross for hans unge alder gjorde han seg bemerket som en god leder og ledet personlig den osmanske invasjonen av Polen. I oktober 1621 ble han i midlertidig sendt hjem i skam etter å ha tapt slaget. Han skyldte på korrupsjonen og feigheten til janitsjarene for tapet. Han stengte alle kafeene som ble brukt som samlingspunkter for Janitsjarene og planla en ny hær bestående av etniske tyrkere. Resultatet ble et opprør av Janitsjarene som ble støttet av Mustafas mor. Osman II ble fengslet og dømt til døden.

Det blir sagt at da han skulle henrettes ved kveling ville han ikke gi seg frivillig og det tok lang tid og mange menn for å få kontroll på ham. Han ble til slutt slått i hodet med en øks og senere kvalt med en buestreng.


Forgjenger
Mustafa I
IslamSymbol colored.jpg
Osmansk sultan
16181622
Etterfølger
Mustafa I
Det osmanske rikestubbDenne Det osmanske rikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.