Ibrahim I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ibrahim I

Ibrahim I (osmantyrkisk ابراهيم الأول) (født 5. november 1615 i Konstantinopel, død 12. august 1648 samme sted) var sultan av Det osmanske riket fra 1640 til 1648. Han etterfulgte sin bror Murad IV. Han ble avsatt ved et palasskupp.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ibrahim levde meget av sitt liv i kafes, det vil si i prinsefengselet i Topkapipalasset. Et slikt liv var sjelden en god gforberedelse på lederrollen som sultan, og etterlot seg spor hos flere av sultanene - og ikke minst hos Ibrahim. Han ble stundom kalt «Ibrahim den vanvittige» (Deli İbrahim) på grunn av sin mentale konstitusjon (han skal ha hatt neurasteni, mente historikere 150 år etter hans død).

Sultan[rediger | rediger kilde]

Etter Murads død var Ibrahim den eneste overlevende prins med arverett til dynastiet. Fra storvesiren, Kemankeş Kara Mustafa Pasja, fad ham om å overta som sultan, mistenkte Ibrahim at Murad i virkeligheten fortsatt var i live og at det hele var et komplott for å sette ham i en felle. Det tok hans mor Kösem og storvesiren betydelige felles anstrengelser, og Ibrahims personlige eksaminasjon av brorens døde kropp, for Ibrahim aksepterte å bestige tronen.

Ḳara Muṣṭafā Pasja forble storvisir under de første fire år av Ibrahims regjeringstid, og klarte slik å holde riket stabilt.

Sultanen invaderte så Kreta i 1645. Dette førte til en langvarig krig mot republikken Venezia, under hvilken venezianerne erobret øya Tenedos i 1646 og klarte å holde på den frem til 1657.

Hans regjering ble begrenset i stor grad av sultanmoderen, Kösem, som innehadde den egentlige makten.

Ibrahim ble avsatt ved et kupp ledet av stormuftien og støttet av janitsjarene. Han ble fengslet, og få dager etter kvalt til døde. Han ble etterfulfgt av sin da syvårige søbn, Mehmet IV, som imidlertid ble stilt under Kösems formynderskap frem til hans mor, Turhan Hatice, lot henne myrde tre år senere.


Forgjenger
Murad IV
IslamSymbol colored.jpg
Osmansk sultan
16401648
Etterfølger
Mehmed IV