Olsenbanden jr.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Olsenbanden jr. er et svensk idé-konsept (Lilla Jönssonligan) og en videreføring av de gamle Olsenbanden-filmene. Tilretteleggelsen var ved Sverre Holm og Arne Lindtner Næss. Alle film- og TV-seriene om Olsenbanden jr. ble produsert av Nordisk Film.[1]

I Norge startet det med en julekalenderTV 2, og utviklet seg siden til spillefilmproduksjoner. Olsenbanden jr. er historien om Egon Olsen, Benny Fransen og Kjell Jensen som barn. Første gang Egon møtte Kjell og Benny var da Egon begynte på ny skole. Han kom fra barnehjemmet Lykkebo, hvor han hadde bodd nærmest hele livet. Kjell og Benny ble ofte mobbet på skoleveien av Biffen, Johnny og Knut. Da Egon slo Biffen i håndbak med hjelp av en prompepute, sluttet de med det. Men fortsatt misliker de to bandene hverandre sterkt. Det er også her Valborg og Kjell innleder sitt forhold. Forskjellen mellom seniorfilmene og juniorfilmene er at Olsenbanden er på en slags måte helter. De driver med rampestreker og kupp, men de bekjemper skurkene og samarbeider med politiet.

Det oppstod et kontinuitetsproblem mellom juniorfilmene og den originale serien. Barneseriene er lagt til slutten av 1950-årene, og stanset på starten av 1960-tallet. Den første «originale» filmen ble utgitt i 1969, da Kjell og Valborg allerede hadde tre barn, hvorav den eldste allerede en tenåring. Den siste juniorfilmen foregår imidlertid i 1962.

PC-spillet Olsenbanden Jr. - I Vikingenes fotspor er basert på Olsenbanden jr.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Slutt for «Olsenbanden jr.»-filmene». Dagbladet.no. 25.9.2009. Besøkt 9. oktober 2016.