Muhammed Omar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Mullah Mohammed Omar (ملا محمد عمر; født 1959) er den tilbaketrukne lederen av Taliban i Afghanistan og var Afghanistans de facto statsoverhode fra 1996 til 2001. Han har levd i skjul siden den amerikanske invasjonen av Afghanistan i 2001 og er etterlyst av FN for å skjule den internasjonale terroristen Osama bin Laden og hans al-Qaida-organisasjon.

Omar er beskrevet som veldig høy (noen sier 1,98m) og er regnet som en hard kommandør av mange. Han ble skadet fire ganger som kriger i Harakat-i Inqilab-i Islami-fraksjonen i den antisovjetiske mujahedin, med det resultat at han bare har ett øye. Omar gir få intervju, møter sjelden mennesker som ikke er muslimer, og det finnes bare noen få kjente bilder av ham. Diplomater beskriver ham som sky og uvillig til å snakke med utlendinger. Omar sier han har en sønn.

6. juli 2004 fanget etterretningsagenter Taliban-medlemmene mullah Sakhi Dad Mujahid og Nisar Hamed i et leilighetskompleks i Shah Wali Kot. Mujahid bar en mobiltelefon med telefonnumrene til topplederene i Taliban, inkludert Mohammed Omar. Etterretningssjefen Abdullah Laghmanai i Kandahar sa at hans folk tok kontakt med Omar via Mujahids telefon, men da han innså at det ikke var Mujahid, la han på. Senere forsøk på å ta kontakt via nummeret, førte ikke frem.

Han var sønn av en bonde og vokste opp i en leirhytte i Singesar-landsbyen (noen rapporter sier Nodeh), nær Kandahar. Han mistet sin far da han var ung og ansvaret for å fø familien falt på ham. Han var relativt ukjent i Afghanistan før 1994. Etter at Sovjet trakk seg ut, startet mullah Omar Taliban for å få slutt på Afghanistans fall til lovløshet og krigsherrenes terror. Hans rekrutter kom fra koranskoler innen Afghanistan og i afghanske flyktningleire over grensen til Pakistan. Etter sigende skal Omar ha startet Taliban etter en drøm hvor profeten Muhammed kom til ham med spørsmål om å lede hans trofaste.

Omar er kjent for en ren troskap til islam. Han var mullah med en landsby-madrassah nær Kandahar. I april 1996 aksepterte Omar tittelen Amir al-Mu'minin (أمير المؤمنين, «de trofastes kommandør».

Selv etter at Taliban erobret Kabul, forble Omar i Kandahar, et uvanlig trekk for kommandøren for de afghanske styrkene med et ønske om å styre hele landet.

Omars hengivelse for islam ledet ham til å beordre ødeleggelsen av to store statuer av Buddha som stod nær klippene ved Bamiyan i Afghanistan, som var arkeologiske og historiske skatter, men som han karakteriserte som avguder. Osama bin Laden roset Omar for denne aksjonen.

Mange vanlige pashto-tilhengere ser på ham som kilden av renhet og sier: «Det er vår plikt å følge Omar, for han er vår far og leder»

Noen sitat av mullah Omar[rediger | rediger kilde]

  • «Jeg er rede til å ofre alt for å fullføre vår edle jihad...inntil der ikke lenger er blodsutgytelse i Afghanistan og islam blir vår livsvei for vårt folk.»
  • «Allah sier han aldri vil bli fornøyd med de som innynder seg. Når det gjelder verdens saker, er Amerika veldig sterkt. Selv om de var dobbelt så sterke eller dobbelt av det igjen, kan det ikke bli sterkt nok til å nedkjempe oss. Vi er sikre på at ingen kan skade oss dersom Allah er med oss.»
  • «Dette handler ikke om våpen. Vi håper på Allahs hjelp. Det som betyr noe, er ødeleggelsen av Amerika. Og, dersom Allah vil det, faller det til jorden.»


Forgjenger:
 Burhanuddin Rabbani 
Afghanistans statsoverhode
Etterfølger:
 Burhanuddin Rabbani 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]