Motorola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Motorola Inc.
Organisasjonsform Allmennaksjeselskap
Etablert USA Chicago, Illinois, (1928)
Morselskap Lenovo (tidligere Google)
Hovedkontor USA Schaumburg, Illinois
Produkt Produkter til telekommunikasjon
Adm. dir. Greg Brown
Antall ansatte 66 000 (2008)
Omsetning Green Arrow Up Darker.svg$ 36,62 milliarder USD (2008)
Resultat Green Arrow Up Darker.svg $ 0,55 milliarder USD (2008)
Nettside http://www.motorola.com


Annen betydning: Motorola (sykkellag)

Motorola Inc. er et amerikansk multinasjonalt firma innen kommunikasjonsløsninger beliggende i Schaumburg i Illinois, som er en forstad til Chicago. Dagens hovedprodukter er mobiltelefoner og personlig radioutstyr, Riot Games sine servere, men også utstyr for video- og TV-visning, set-top-bokser til satellitt- og kabelfjernsyn, m.m. I Norge er Motorola blant annet hovedleverandør av plattformer og håndapparater for det planlagte Nødnett til politi og nødetater.

I 2011 ble Motorola nedlagt, og delt i to separate selskaper; Motorola Mobility (MMI) og Motorola Solutions (MSI).[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Motorola Danmark i Glostrup.

Motorola ble stiftet i 1928 under navnet Galvin Manufacturing Corporation. Navnet Motorola ble tatt i bruk i 1947, men hadde vært brukt som varemerke siden 1930-årene. Stifterne Paul og Joe Galvin fant på navnet Motorola da firmaet begynte å lage bilradioer. Mange av Motorolas produkter har vært radio-relaterte, som verdens første privatradio, militær elektronikk, infrastruktur for mobilbransjen og mobiltelefoner. Firmaet har også vært sterkt på halvledere, inkludert integrerte kretser brukt i datamaskiner. Motorola har vært hovedleverandør av mikroprosessorer til Commodore Amiga, Apple Macintosh og Power Macintosh personlige datamaskiner, men avdelingen som drev med dette ble i 2003/04 skilt ut til et eget selskap kalt Freescale.

Motorola Mobility ble i slutten av oktober 2014 kjøpt opp av Lenovo. Salget hadde vært planlagt i lang tid, men ble først etter 30. oktober fullført for snaue $2.91 milliarder dollar.

Referanser[rediger | rediger kilde]