Mona Sahlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mona Sahlin

Mona Ingeborg Sahlin (født Andersson), født 9. mars 1957 i Sollefteå, Västernorrlands län (Ångermanland) er en svensk sosialdemokratisk politiker. Hun var fra 1994 til 1995 visestatsminister. Den 17. mars 2007 ble hun valgt som leder av Socialdemokraterna. Riksdagsvalget i 2010 var det dårligste for sosialdemokratene siden allmenn stemmerett ble innførst i Sverige, og hun gikk av i 2011, som den andre lederen av Socialdemokraterna som aldri ble statsminister. Claes Tholin (leder 1896–1907) var den første.

18. januar 2007 ble Mona Sahlin utpekt til partilederkandidat etter Göran Persson. Da hadde allerede Margot Wallström, Carin Jämtin og Ulrica Messing takket nei under nomineringsprosessen.

Etter valgnederlaget i 2010, der hun gikk til valg i spissen for en rødgrønn allianse etter den norske modellen, har hun annonsert sin avgang som partileder.

Toblerone-saken[rediger | rediger kilde]

I oktober 1995 ble det avslørt at Sahlin som arbeidsmarkedsminister i perioden 19901991 hadde benyttet statens kredittkort til å dekke utgifter av privat art. Utgiftene var på en verdi av 53 174 SEK. Saken endte med en etterforsking der det kom frem at det ikke kunne påvises noen lovbrudd.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Mona Sahlin – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Göran Persson 
Partileder for Socialdemokraterna
Etterfølger:
 Håkan Juholt 
politikerstubbDenne biografien om en politiker er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.