Rød-grønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Rød-grønn er en betegnelse som brukes i ulike sammenhenger i politikken. Innenfor politikken er grønn en symbolfarge for partier med en sterk miljøprofil og for partier som definerer seg selv til sentrum i politikken mens rød er en symbolfarge for partier på venstresiden. Uttrykket rød-grønn blir på norsk nå for tiden brukt i to politiske sammenhenger.

Fargekode[rediger | rediger kilde]

For det første er det den politiske fargekoden Sosialistisk Venstreparti (SV) bruker om seg selv, «rødt for rettferdighet og grønt for miljø», som det heter i partiets egenreklame. Med det mener de rødt som den tradisjonelle fargen for sosialistiske partier og i nyere tid grønt som fargen for miljøvernforkjempere. SV signaliserer med dette at de ønsker å være begge deler, og uttrykket grønne sosialister er også blitt benyttet i partiet. Den nordiske sammenslutningen SV er med i heter dessuten Nordisk Grønn Venstreallianse.

Regjeringssamarbeid[rediger | rediger kilde]

For det andre er «de rødgrønne» en samlebetegnelse som blir benyttet, etter tysk mønster, om en allianse og et regjeringssamarbeid mellom tradisjonelt «røde» partier og partier med «grønn» selvforståelse. Dette gjelder i Tyskland de «røde» sosialdemokratene og miljøpartiet Bündnis 90/Die Grünen (De grønne). I Norge gjelder det regjeringssamarbeidet mellom de tradisjonelt «sosialistrøde» partiene Arbeiderpartiet og SV på den ene siden og det tradisjonelt «grønne» Senterpartiet på den andre, etter valget i 2005. Også i Sverige inngikk «De rödgröna» (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet) et valgsamarbeidet i forkant av Riksdagsvalget i Sverige 2010, men lyktes ikke å få flertall.