Mikhail Khodorkovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij (russisk: Михаи́л Бори́сович Ходорко́вский; født 26. juni 1963 i Moskva) er en russisk forretningsmann. Han var tidligere eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn, men sitter nå i fengsel etter en dom for økonomisk kriminalitet i 2005.

I ungdomstiden var Khodorkovskij aktiv i Komsomol. I perestrojka-tiden brukte han kontakter fra Komsomol til å begynne privat næringsvirksomhet, og fikk etterhvert startet Bank Menatep, en av landets første private banker.

Under Anatolij Tsjubajs' massive privatiseringskampanje på nittitallet fikk Khodorkovskij kontroll over Yukos. Etter finanskrakket i 1998 gikk Yukos inn i et par turbulente år. Khodorkovskij greide imidlertid å snu trenden, og ved å innføre en uvanlig stor grad av åpenhet, vestlig lederskap og GAAP-prinsipper trakk han igjen til seg utenlandske investorer.

Khodorkovskij ble arrestert i 2003 og siktet for svindel og skatteunndragelse. Den russiske statsadvokaten uttalte at Khodorkovskij hadde lurt staten for milliarder av kroner i tapte skatteinntekter, mens Khodorkovskij selv hevdet at prosessen mot ham var politisk motivert.

personDenne person- og Russlandrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.