Messerschmitt KR200

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Messerschmitt KR200
ProdusentMesserschmitt AG,& FMR (Fahrzeug- und Maschinenbau GmbH, Regensburg)
Produsert1955-1964
DesignerFritz Fend
KlasseMikrobil
Karosserityper
Generasjoner
Forgjenger(e)Messerschmitt KR175
Tekniske data
Lengde2 819 millimeter
Bredde1 219 millimeter
Høyde1 199 millimeter
Toppfart110 km/t km/t
Motor0,2 liter, 10,5hk, fire gir

Messerschmitt KR200, på tysk kalt «Kabinenroller», var en trehjulet mikrobil bygget i Tyskland mellom 1955 og 1964. Modellen var designet av flyingeniøren Fritz Fend, etter at Messerschmitt etter den 2. verdenskrig måtte finne andre forretningsområder enn flyproduksjon.

KR200 erstattet modellen KR175 og var helt nydesignet, selv om det opprinnelige konseptet var beholdt. Det mest karakteristiske kjennetegnet for KR200 er bobletaket, som var produsert i gjennomsiktig plexiglass. Bilen hadde tre hjul, lav bakkeklaring og to runde hovedlykter, hadde setene plassert etter hverandre, og var svært lett gjenkjennelige i trafikken. KR200 var utstyrt med en luftkjølt totaktsmotor, med én sylinder fra Sachs plassert foran bakhjulet. Motoren var utstyrt med fire gir, som også kunne brukes som revers ved at motoren ble stoppet og startet motsatt vei. Dermed er den god for over 100 km/t både forover og bakover.

I tillegg til den vanlige «bubble-top»-modellen, som var med fast plast-tak, ble det også produsert en «cabriolet», som hadde et nedfellbart stofftak. I tillegg ble en modell kalt «Roadster KR201» produsert i et lite antall, med kun en lav frontrute og avtagbare sideruter, samt en modell kalt «sport», som det også ble produsert svært få av, utstyrt med et fast tak i stoff. I 1958 fikk Messerschmitt lov til å produsere fly igjen, og da var denne produksjonen ikke lenger like interessant, Konseptet ble solgt til de som laget hjuloppheng og bremsene: FMR. De fikk ikke lov å bruke logoen til Messerschmitt, men fikk beholde selve navnet Messerschmitt KR200.

Etterhvert som økonomien i Europa ble stadig bedre sank etterspørselen. Produksjonen opphørte i 1964. Det ble ikke solgt mange av disse bilene nye i Norge, og de er i dag svært ettertraktet som samleobjekt over hele verden.

Bilens lave vekt (240kg) og lave luftmotstand gjorde at den fikk en toppfart på over 100km/t. Lavt tyngdepunkt og hjulenes plassering gjorde også at den fikk gode kjøreegenskaper. Motoren er en Fichel & Sachs 200cm luftavkjølt totakt som er spesielt modifisert for MS. Den hadde to sett stifter, og dynastart slik at motoren kunne startes begge veier. Ved å trykke inn tenningsnøkkelen hardt gikk bilen i revers. Motoren må derfor stoppes hver gang bilen skal skifte retning. Instrumenter, ratt og kontroller viser tydelig slektskapet med flyprouksjonen. Bensinforbruket var under 0,3 l/mil. Bilen er i motsetning til KR175 utstyrt med vanlige pedaler som en bil. Bremsene er mekaniske og håndbrekket virker på alle hjul. Styringen betjenes ved å skyve heller enn å vri, og er meget direkte. Giret er av typen trekk/trykk med egen hendel for frikopling.

Idag finnes det entusiatklubber for denne biltypen i flere land,og de sørger for reproduksjon av nødvendige reservedeler

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]