Krattblomsterfluer (Melangyna)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Melangyna»)
Krattblomsterfluer
Melangyna labiatarum (ikke i Norge)
Nomenklatur
Melangyna
Verrall, 1901
Populærnavn
krattblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: ca. 33, 9 i Norge
Habitat: skog og heier
Utbredelse: Europa, Asia, Australia, Nord-Amerika
Inndelt i

Krattblomsterfluer (slekten Melangyna) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent 33 arter, 9 av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (6-11 mm), slanke blomsterfluer, svarte, bakkroppen nesten alltid med gule flekker. Ansiktet er for det meste gult med en svart midtstripe. Antennene er vanligvis helt mørke. Fasettøynene er nakne eller med spredte, korte hår. Thorax er svart, mer eller mindre glinsende, bortsett fra scutellum som er gult. Beina er oftest for det meste svarte, men kan ha gule partier. Vingene er nokså smale, glassklare bortsett fra et brunt vingemerke. Bakkroppens grunnfarge er dypt svart. Vanligvis har den tre par lysgule eller gulhvite flekker, men disse kan mangle. Kontrasten mellom grunnfargen og flekkene er større enn hos de fleste andre blomsterfluer, dette kan være et godt kjennetegn på slekten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus. De voksne fluene besøker gjerne blomster. Noen av artene flyr tidlig på våren, andre kan treffes nesten hele sommerhalvåret.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste av artene er utbredt i den palearktiske sone. Ellers er slekten representert i alle verdensdeler bortsett fra Afrika og Sør-Amerika. Mange av artene er vidt utbredte.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]