Maurycy Poznańskis palass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maurycy Poznańskis palass
Beliggenhet
LandPolen
StedStare Polesie
Historiske fakta
ArkitektAdolf Zeligson
StilretningNyrenessanse
Kart
Kart
Maurycy Poznańskis palass
51°46′18″N 19°26′54″Ø

Maurycy Poznańskis palass (polsk Pałac Maurycego Poznańskiego) ligger på hjørnet av Gdańska-gaten og Więckowskis gate i Łódź. Neorenessansepalasset stod ferdig i 1896 etter tegninger av Adolf Zeligson, og var en gave fra Izrael Poznański til sønnen Maurycy og hans kone Sara Silberstein. Zeligson lot seg inspirere av palassbygninger i Venezia og det venetianske San Marco-biblioteket.

Palasset har tre etasjer med et tilbygg fra Gdańska-gaten og ervervsbygninger som danner en indre gårdsplass. Det fantes tidligere også en omfattende palasshage, som gjennom tidene er blitt erstattet av mursteinsbygninger. Regelrett plasserte vinduer og varierte, regulære balkonger er karakteristiske elementer i elevasjonen, og bygningen omkranses dessuten av en attika.

Fra 1947 huser palasset Det nasjonale kunstmuseum (Narodowe Muzeum Sztuki), som er Europas eldste og et av verdens fremste museer for moderne kunst. Av den grunn ble panelene og stukkaturdekorasjonene fjernet fra de fleste rommene i palasset. Forelesningssalen og trappeoppgangen er imidlertid bevart i uberørt tilstand. Sistnevnte har vegger lagt ut med travertin og marmor, en vakker balustrade og et enormt glassmaleri.