Mauro Morelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mauro Morelli
Mauro Morelli (til venstre) og Patrus Ananias (til høyre)
Født17. sep. 1935Rediger på Wikidata
Avanhandava
Død9. okt. 2023[1]Rediger på Wikidata (88 år)
Belo Horizonte
BeskjeftigelseKatolsk prest (1965–), katolsk biskop (1975–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetBrasil

Mauro Morelli (født 17. september 1935 i Avanhandava i delstaten São Paulo i Brasil, død 9.oktober 2023 i Belo Horizonte)[2] var en brasiliansk katolsk geistlig og biskop av Duque de Caxias.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mauro Morelli var sønn av Eduardo Morelli og Rosa Gomes, og han vokste opp i Penápolis i delstaten São Paulo. Hans videregående skolegang og klassiske studier ble ved São Fidélis Seminário Seminário i Piracicaba. Filosofistudiene tok han ved Seminário Maior de Nossa Senhora da Conceição i Viamão i delstaten Rio Grande do Sul, og teologi studerte han ved Saint Mary's Seminary and University i Baltimore i USA.

Prest[rediger | rediger kilde]

Mauro Morelli ble presteviet den 28. april 1965.

Hjelpebiskop i São Paulo[rediger | rediger kilde]

Pave Paul VI utnevnte ham den 12. desember 1974 til hjelpebiskop i São Paulo og titulærbiskop av Vatarba. Erkebiskopen av São Paulo, kardinal Paulo Evaristo Arns, bispeviet ham den 25. januar året etter i Catedral da Sé; medkonsekrerende var Benedito de Ulhôa Vieira og José Thurler, begge hjelpebiskoper i São Paulo.[trenger referanse]

Biskop av Duque de Caxias[rediger | rediger kilde]

Den 25. mai 1981 ble han utnevnt til første biskop av Duque de Caxias. Morelli engasjerte seg sterkt for bekjempelsen av sult og fattigdom.

I sitt biskoppelige virke rngasjerte han seg for en kirke åpen for verdens problemer og i kampen for menneskeverdet. Fra 1986 til 1990 var han sammen med presbyterianske pastor Jaime Wright og Dom Waldyr Calheiros medlem av det rettsslige ledelse av Serviço Paz e Justiça na América Latina, SERPAJ-AL, en internasjonal organisasjon for forsvar av menneskerettigheter, og rådgivende organ froerr[klargjør] FN, hvis leder Adolfo Pérez Esquivel i 1980 mottok Nobels fredspris.[trenger referanse]

Emeritert[rediger | rediger kilde]

Den 30. mars 2005 innvilget pave Johannes Paul II hans førtidige avskjedssøknad. Den hadde Morelli bedt om for å kunne engasjere seg sterkere for sosiale prosjekter.[3] Han døde i en alder av 88 år i sykehuset Mater Dei i Belo Horizonte.

Som emeritert biskop bodde han i byen São Roque de Minas i Serra da Canastra i bispedømmet Luz. Han planla byggingen et interreligiøst senter for diskusjon om miljøet og et område dedikert til familiejordbruk i regionen. Han var også planleller av en ferd til hovendtaden Brasília for å forsvare forbedringen av det nasjonale skolemåltidsprogrammet i den nasjonale kongressen.[trenger referanse]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ L'Osservatore Romano, besøkt 10. oktober 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bayat, Saboor (10. oktober 2023). «Bishop Mauro Morelli: A Life Dedicated to Religious Service and Social Welfare». BNN Breaking (engelsk). Besøkt 22. desember 2023. 
  3. ^ Papa aceita renúncia de dom Mauro Morelli
  4. ^ morelli, lest 14. oktober 2023