Masaier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En masaikvinne i Serengeti nasjonalpark i Tanzania.
Masaier danser i tradisjonelle drakter.

Masaier er et delvis nomadisk folkeslag som holder til i grensetraktene mellom Kenya og det nordlige Tanzania, i savanneområdet Serengeti-området. Også språket deres kalles Masai. De får mindre og mindre arealer til disposisjon fordi deres tradisjonelle områder stadig blir tatt mer i bruk av andre aktører i Kenya og Tanzania.

Det er antatt at Masaiene kom til området fra det som i dag er det sørlige Sudan og Nildalen rundt 1550, og at de brakte med seg dyreflokker.

Tidligere anslag har beregnet at det bor ca. 453 000 masaier i Kenya og 430 000 i Tanzania. Det hefter imidlertid mye usikkerhet til disse tallene, blant annet fordi denne folkegruppen er den eneste som kan reise fritt mellom de to landene. Folkegruppen er blant de mest kjente utenfor Afrika, og de opprettholder mange av sine kulturelle tradisjoner fortsatt, samtidig som de deltar i samfunnslivet lokalt.

Masaiene bor i små, runde jordhus, som gjerne er bygget sammen i lukkede landsbyer som kalles «Enkang». De blir på samme stedet så lenge det er beite til dyrene, og flytter når området er nedbeitet. Det er kvinnene som bygger husene mens mennene sikrer området og tar seg av dyrene.