Masai Mara naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Masai Mara naturreservat
LandKenyas flagg Kenya
Grunnlagt1961
Areal580 kvadratmile
Kart
Masai Mara naturreservat
1°29′24″S 35°08′38″Ø

Gnu og sebra i Masai Mara

Masai Mara naturreservat er en nasjonalpark i Kenya som er kjent for sitt rike dyreliv.

Nasjonalparken har fått sitt navn etter de innfødte masaiene og elven Mara.

Området ligger på rundt 1500 meter over havet og har et forholdsvis fuktig klima (regntider) og frodig vegetasjon. Derfor kan et relativt lite areal gi nok mat til et stort antall planteetere.

I Masai Mara kan man se «The Great Migration» (den store vandringen), som er et av de mest utrolige dyrefenomener i verden. Flokker med mer enn en million gnuer og sebraer beveger seg inn i Masai Mara fra perioden juli/august. Mange andre dyr holder også til i dette området, og det er store muligheter for å se «De fem store»: elefant, leopard, løve, bøffel og neshorn. Masai Mara har et variert og mangfoldig dyreliv hele året.

Masai Mara henger sammen med Serengeti nasjonalpark i Tanzania. I Masai Mara lever også masaiene, nomadefolket som bor og gjeter dyreflokkene sine i utkanten av parken.

Som nasjonalpark er Masai Mara beskyttet mot jordbruk og ligger i betydelig avstand fra større befolkningssentra. Masaiene lever rundt viltreservatet og delvis innenfor med sine krøtterflokker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da naturreservatet opprinnelig ble etablert i 1961 dekket Mara bare 520 km2 av det nåværende området. Området ble utvidet mot øst i 1961 til å dekke 1821 km2 og omgjort til et viltreservat. Narok fylkesting (NCC) overtok forvaltningen av reservatet på dette tidspunktet. En del av reservatet fikk status som nasjonalreservat i 1974, og det gjenværende arealet på 159 km2 ble returnert til lokalsamfunn. Ytterligere 162 km2 ble fjernet fra reservatet i 1976, og parken ble redusert til 1510 km2 (580 kvm) i 1984.

I 1994 ble TransMara County Council (TMCC) dannet i den vestlige delen av reservatet, og kontrollen ble delt mellom det nye rådet og det eksisterende Narok County Council. I mai 2001 overtok Mara Conservancy den ideelle organisasjonen ledelsen av Mara-trekanten.

Masai-folket utgjør et fellesskap som strekker seg over det nordlige, sentrale og sørlige Kenya og nordlige deler av Tanzania. Masaiene har troen på at de eier alt storfe i verden.

Før etableringen av reservatet som et beskyttet område for bevaring av dyreliv og villmark, ble mange Masai tvunget til å flytte ut av deres opprinnelige leveområde.

Tradisjon fortsetter å spille en viktig rolle i livene til moderne Masai-folk, som er kjent for å være høye av vekst, ha mønstrede shukas og perlearbeid. Det anslås at det er omtrent en halv million individer som snakker Maa-språket, og dette tallet inkluderer ikke bare Masai, men også Samburu- og Camus-folk i Kenya.

Økosystem[rediger | rediger kilde]

Masai Mara

Det totale arealet i det store Masai Mara økosystemet utgjør nesten 1 510 km2. Det er den nordligste delen av Mara-Serengeti økosystemet, som dekker til sammen rundt 25.000 km2 i Kenya og Tanzania.

Nedbøren i økosystemet øker markant, varierer i mengde og tid. Sand River, Talek River og Mara River er de største elvene som drenerer reservatet. Busker og trær omkranser de fleste elvene og dekker bakker og bakketopper.

Terrenget til reservatet er primært åpent gressletter med sesongmessige elver. I sør-øst-regionen er klumper av det særegne akasietreet. Den vestlige delen nærmere East African Rift.

Regnet er halvårlig, med to forskjellige regntider. Lokale bønder har referert til disse som de 'lange regnværene' som varer omtrent seks til åtte uker i april og mai og de 'korte regnværene' i november og desember som varer omtrent fire uker.

Høyde: 1.500–2.180 m; Nedbør: 83 mm/måned; Temperatur: 12–30 ° C

Dyrelivet[rediger | rediger kilde]

Gnuer, topi, sebra og thomsonsgaselle vandrer inn og okkuperer Mara-reservatet, fra Serengeti-slettene i sør og Loita-slettene i nord-øst, fra juli til oktober. Enkelte flokker av alle tre artene er også bosatt hele året i reservatet.

Alle medlemmer av "Big Five" (løve, leopard, elefant, bøffel, neshorn) finnes her hele året. Antallet neshorn var ganske mange fram til 1960, men den ble kraftig redusert av krypskyting på 1970 og begynnelsen av 1980-tallet, og falt til et lavt nivå på 15 individer. Antall har økt sakte, men antallet var fortsatt bare på anslagsvis 23 i 1999. Masai Mara er det eneste reservatet i Kenya med en neshornpopulasjon.

Masaiene

Flodhest og krokodiller finnes i store grupper i elvene Mara og Talek. Også hyener, gepard, sjakaler, servaler og ørehund kan du finne i reservatet.

Flokker av gnu dominerer i Masai Mara, og antallet deres er estimert i millioner. Rundt juli hvert år vandrer disse dyrene nordover fra Serengeti slettene på jakt etter fersk beite, og kommer tilbake til sør rundt oktober. The Great Migration er en av de mest imponerende naturlige begivenhetene over hele verden, og involverer rundt 1300 000 gnuer, 500 000 Thomsons gaseller, 200 000 sebraer, 97 000 topier og 18 000 eland.

Antiloper er det også, inkludert grantgaselle, impala,duiker og Coke's hartebeests. Slettene er også hjemmet til sjiraffen. Den store roan-antilopen og den nattlige ørehund, er spjeldene andre steder enn i Kenya.

En flyplass i Masai Mara
Gnuer

Mer enn 470 fuglearter er observert i reservatet, hvorav mange er trekkfugler, og hvor nesten 60 arter er rovfugler. Fugler som har tilhold her i området i hele eller del av året inkluderer gribber, marabou-storker, strutser, sekretærfugler, hornfugler, gråkrontraner, long-crested ørner, afrikapygmefalker  og lilac-breasted roller som er Kenyas nasjonal fugl.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Masai Mara er en av de mest berømte safaridestinasjonene i Afrika.

Det er også streng kontroll med antall kjøretøyer i reservatet, noe som gir en bedre opplevelse når du er på en game drive. Migrasjonssesongen er høysesong, selv om Masai Mara er hjemsted for frodig dyreliv hele året.

Det er flere små flystriper som brukes til å nå leirene i Masai Mara, mange av disse er kun et bord og en stol under et tre for bakkepersonellet og fire stolper med bølgeblikk tak for passasjerene.

Veiene i Masai Mara

Men flere steder bygger de nå WC og litt bedre rom/skur for passasjerene. Flere flyselskaper flyr flere dager i uken til disse flystripene, blant annet SafariLink og AirKenya flyr fra Nairobi.

Game drives er den mest populære aktiviteten i Masai Mara, men andre aktiviteter inkluderer ballongflyging, fotturer i naturen, fotosafari og kulturopplevelser er også populære.

De fleste leirene i Masai Mara er eid av kinesere, men det norske firmaet Basecamp Explorer har siden 1998 satset på økoturisme og de har fem leire i eller like utenfor Masai Mara, de har oppnådd over 60 utmerkelser, og familien Obama har feriert her. Til forskjell fra de fleste andre leirene kommer noe av fortjenesten Masaiene til gode.

Noen av dyrene i Masai Mara[rediger | rediger kilde]

Noen av fuglene i Masai Mara[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]