Malmö flygindustri MFI-10 Vipan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malmö MFI-10B Vipan (SE-CPI)

MFI-10 Vipan er et svensk høyvinget fly konstruert med tanken på artilleriledning og speidingsoppdrag.

Konstruksjonsarbeidet med Vipan ble innledet i 1955 av Rudolf Abelin, Ernst Wohlberg og Ove Dahlén ved Malmö Flygindustri (MFI). Etter de første skissene var det klart for bedriften at dette var et produkt man skulle gå videre med.

Flyet var et av verdens første fly bygget i sandwichkompositt-konstruksjon Flyet ble forsynt med halehjul og hovedhjul tilvirket i glassfiberarmert plast. Ettersom ingen tidligere hadde bygget fly i sandwichkompositt-materiale hadde ikke luftfartsinspeksjonen kompetanse for å typegodkjenne flyet, og tilslutt oppnevnte man sivilingeniør Tord Lidmalm fra Volvo som teknisk ansvarlig for hele konstruksjonen.

I 1963 leverte MFI to fly til Svenska arméflyget for utredning Flyets tenkte rolle innen forsvaret var artilleriledelse, spaning, samband, som skolefly og som ambulansefly. Sivilt regnet man med mindre flyselskaper eller private som kunder. Det var også en tanke å tilby flyet til flyklubbers for buksering for seilfly. Siden bestilling fra det militære uteble, ble det bare bygget tre eksemplarer.

Vipan var aktuell for lisensproduksjon i Spania. Ekskong Simeon II av Bulgaria som levde i eksil i Spania frontet planene og kontaktet MFI om mulighetene for å bygge flyet. Ettersom MFI nå var et datterselskap til Saab, tok Saabs avtalejurist Bo Nordenhöett fatt i lisensavtalen. Avtalen ble undertegnet av den spanske motparten, men Saabs administrerende direktør, Curt Mileikowsky, refuserte hele avtalen. Hans motivasjon var at det blir sådant liv i Aftonbladet om vi låter spanjorerna tillverka våra flygplan.

Da den tyske flyfabrikken Rhein Flugzeugbau fikk spørsmål om å levere 150 fly, hentet man et fra Flygvapenmuseum. På fabrikken ble motoren byttet og en tre-bladet propeller montert. Flyet ble stilt ut på flymessen Le Bourget 1994.

Brukt i der svenske flyvåpen[rediger | rediger kilde]

I 1963 ble det levert to MFI-10B (med sterkere motor) til Arméflyget for utprøving, flyene ble registrert som militære og fikk betegnelsen "Flygplan 54" Når utprøvingen etter ett år var klar. Ble begge levert tilbake fabrikken som registrerte de som sivile. Flyvåpenet valgte å ikke anskaffe dem.