Paris Air Show

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Paris Air Show 2007

Paris Air Show (Salon International de l'Aéronautique et de l'Espace, Paris-Le Bourget) er en internasjonal messe for fly- og romfartsindustrien. Den holdes på Le Bourget lufthavn nær Paris hvert annet år. (år med oddetall], og alternerer både med Farnborough Air Show og en tysk messe i Berlin.

Paris Air Show er et kommersielt foretagende, organisert av den franske fly- og romfartsindustrien hvis formål er å demonstrere nye militære og sivile fly for potensielle kunder. Den er en av de mest prestisjefyllte i verden. Tradisjonelt er det her noen av de viktigste salgskontrakter blir avtalt, og bekjentgjort under messen som en del av konkurransen mellom produsentene. Alle betydningsfulle internasjonale produsenter, så vel som militærestyrker i mange land deltar på Paris Air Show.

I tillegg til besøkende fra industrien er det under de siste dager av messen et stort antall publikummere både fra Frankrike og og mange andre Europesiske land som besøker messen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Salon de la locomotion aérienne, 1909, Grand Palais, Paris.

Paris Air Show kan trekke sin historie tilbake til det første ti-år av 19-tallet. I 1908 var det på bilutstillingen i Paris en del av utstillingen som var viet fly, og fra 1909 en egen utstilling som bene ble gjenopptatt i 1919, og fra 1924 ble de arrangert hver annet år bare avbrutt av andre verdenskrig.

Utstillingene ble fortsatt holdt i Grand Palais, og fra 1949 ble demonstrasjoner av flyvninger holdt på Orly lufthavn. I 1953 ble utstillingene flyttet fra Grand Palais til Le Bourget, og fra 1960 – 70 tallet fikk utstillingen en rival i det engelske arrangement, Farnborough Air Show.

Noen merkestener i utstilligen[rediger | rediger kilde]

A Mirage 2000-5 på Paris Air Show
An AH-64 Apache under 2005 Paris Air show
Paris Air Show 2007 - Første dag
  • I 2007 ble det inngått vel 30 kontrakter for nær 700 fly. Største enkeltordre mellom Qatar Airways og Airbus for over 80 fly, hvorav tre A380.

Ulykker[rediger | rediger kilde]

  • I 1973 fikk utstillingen oppleve sin verste katastrofe da en Tupolev Tu-144 havarerte og besetningen på seks og åtte på bakken omkom.
  • I 1989 havarerte en MiG 29 under en demonstrasjonsflyvning.