Macrocrates bucephalus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Macrocrates bucephalus
Nomenklatur
Macrocrates bucephalus
(Hope & Westwood, 1845)
Synonymi
Macrocrates formosus Didier, 1926
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
SlektMacrocrates
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Sør-Amerika

Macrocrates bucephalus er en bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Den lever i Sør-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (hannen 23-33 millimeter, hunnen 18-22 millimeter), svart hjortebille. Hannene hos denne slekten utmerker seg ved at hodet er meget stort sammenlignet med kroppen (mye bredere enn forkroppen) med svært kraftige kjever (mandibler). Hos denne arten er kjevene ganske rette, mørkt brunrøde, og har en liten tann på innerkanten nær roten, og er kløvet i spissen. Hodet er jevnt rundet uten påfallende utvekster, med en liten tann på hver side nær bakhjørnet. Fasettøynene er ganske små. Antennene er forholdsvis lange og tynne, med en liten, tre-leddet vifte ytterst. Pronotum er trapesformet (bredest foran) med en liten tann midt på hver sidekant, omtrent dobbelt så bredt som langt. Dekkvingene er omtrent så brede som midten av pronotum, kan være mørke eller brungule [1]. Hunnen er mindre om mørkere enn hannen, uten forstørret hode og forstørrede kjever, pronotum er rundet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det sørlige Brasil (delstatene Paraná og Santa Catarina).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Takaaki Fujii1 og Paschoal Coelho Grossi (2015) Notes of the Synonymy of Macrocrates bucephalus Hope et Westwood (Coleoptera, Lucanidae, Lucaninae). Elytra, Tokyo, New Series 5: 57-61. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]