Lokris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lokris (gammelgresk: Λοκρίς, Lokris; moderne gresk: Λοκρίδα, Lokrida) var en gammel region i antikkens Hellas som i dag er omsluttet av andre territorier: det var en av provinsene i prefekturet Fthiotis og med hovedstad i byen Atalanti. Dets område sammenfaller med det til de nåværende kommunene Amfikleia-Elateia, Lokroi og Molos-Agios Konstantinos i Sentral-Hellas.[1]

Antikkens Lokris[rediger | rediger kilde]

Området til antikkens lokrisere var inndelt i tre: Lokris, Doris og Fokis.

Lokris selv besto av to distrikter: Det østlige (eller opuntiske) Lokris var på fastlandskysten og strakk seg fra Thermopylae til Larymna, innenfor øya Euboea.[2] Det vestlige (eller osoliske) Lokris var på nordsiden av Korintbukta mellom Naupaktos og Krisa og strakk seg innover i landet opp Amfissadalen.[3]

De to delene var dermed atskilt fra hverandre av Doris og Fokis. Det kan tenkes at det en gang hadde eksistert en sammenhengende lokrisk stat, som var blitt delt på grunn av invasjoner i midtpartiet. Dette forhold, sammen med Lokris dårlige jordsmonn for landsbruk, innebar at Lokris spilte liten rolle i gresk historie, ettersom omliggende stater var langt mektigere.

Det opuntiske Lokris ble så kalt etter sin viktigste by, Opus. Den viktigste byen i osolisk Lokris var havnebyen Naupaktos.

På 600-tallet f.Kr. grunnla byen Lokris (omstridt om det opuntiske eller det osoliske) en koloni i det etter hvert greskdominerte Sør-Italia, og kalte også den Lokris (gresk: Λοκροί), og som romerne kalte Locri. Det var overbefolkning og jakt etter jordbruksområder som førte til utvandring, og det er mer snakk om søsterby enn koloni da italienske Lokris ikke var en handelspost.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Detaljert resultat av folketelling 1991 Arkivert 3. mars 2016 hos Wayback Machine., (PDF) (gresk, fransk)
  2. ^ Pascual, José (2013): Topography and History of Ancient Epicnemidian Locris, Brill Academic Publishers,
  3. ^ «Locris», Cities and Locations of Ancient Greece